Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
For frøsamlere
Frøsamler vejledninger
Frøenes holdbarhed
Frøfirmaer
Frøkursus Kullerup 2008
Frøposesamling
Frørensningskursus 2006
Frøsamler nyhedsbrev
Frøsamler sommertur 2024
Frøsamler årsmøde 2003
Frøsamler årsmøde 2004
Frøsamler årsmøde 2005
Frøsamler årsmøde 2006
Frøsamler årsmøde 2007
Frøsamler årsmøde 2008
Frøsamlernes frøkursus 2005
Græsrodsgenbank kursus
Gulerødder på Ærø
Hurtig frøkuvert
Litteraturliste
Overtonesang og frøhvile
Rød måne og frøsnapperne
Selvlukkende frøpose
Spireprøver
Tom Wagner workshop

Frøsamlernes kursus - genetik for græsrodsgenbanker

I weekenden 9-11. marts var en snes medlemmer fra foreningen frøsamlerne på kursus i "genetik for græsrods-genbanker". Det blev et spændende kursus, som efterlod mange tanker til senere bearbejdelse.

På kurset var der både interne og eksterne talere, og det blev en god blanding af teori og praksis.

Vi lagde ud fredag aften med at småsnakke og præsentere os for hinanden, og vi så en video om Vavilov genbanken i Sct. Petersburg.

Lørdag formiddag havde vi gæstelærer Thure P. Hauser, som er lektor på Institut for Økologi, Faggruppe Botanik på Det Biovidenskabelige Fakultet (tidligere Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, KVL). Vi fik en god gennemgang af grundlæggende genetik, eller arvelighedslære, som vi kan bruge til at forstå, hvad vi skal passe på, hvis en sort skal holdes sortsren gennem generationer. Selvom det var det mest teoretiske indlæg, gav Thure gode eksempler, så stoffet var til at forstå for en flok ikke-botanikere.

The Seed Ambassadors Project

Andrew Still og Sarah Kleeger fra The Seed Ambassadors Project gav flere interessante indlæg i løbet af weekenden.

Andrew og Sarah er to unge mennesker, der har ledet et uddannelseslandbrug i Eugene, Oregon, USA. Det svarer lidt til vores efterskoler. De arbejder for at fremme udviklingen af frøægte (Open Pollinated) sorter og mulighed for fri udveksling af frø.

De er nu nær afslutningen af en rundrejse i Europa, der startede med at besøge os på frørensningskurset i november De har nu i knap 4 måneder besøgt en lang række organisationer og små firmaer, der arbejder med frøægte sorter.

På kurset fortalte de om det udviklingsarbejde, der foregår, og om deres indtryk på rejserne. Nu er de snart på vej hjem til Oregon igen.

Forundringens Have

Et hyggeligt indslag under kurset var besøg i Forundringens Have, som er opstået i et samarbejde mellem Vestjysk Landboforening, Hedens og Fjordens Landbocenter og Vestjyllands Højskole.

Forundringens have er en besøgshave, men pasningen af haven indgår som en naturlig del af undervisningsaktiviteterne på højskolen, og haven leverer mange grønsager til højskolens køkken.

Noget af det første, man ser, når man kommer til haven, er et flot rundt halmhus, der fungerer som dansehus. Halmhuset er specielt, fordi det med sin særlige tagkonstruktion ikke har stolper inde i huset. Det giver et helt fantastisk rum.

I haven er der mange afdelinger, hvor der dyrkes og udføres forsøg. Den afdeling, der nok afstedkom flest diskussioner var Den Astronomiske Have. I Forundringens Have dyrkes mest efter biodynamiske principper, hvor Maria Thuns såkalender efterleves. Der udføres også forsøg for at efterprøve såkalenderens gyldighed. Den Astronomiske Have hjælper med til at forklare de besøgende princippet i den indflydelse, månens og planeternes placering ifølge Maria Thun har på væksten.

Den Astronomiske Have
I Den Astronomiske Have afprøves Maria Thuns såkalender.

Gulerødder

Efter den spændende rundvisning i haven, havde jeg fornøjelsen af at give et indlæg om frøavl af gulerod og om udvælgelse af gulerod. Blandt andet blev erfaringerne fra efterårets gulerodsudvælgelse på Ærø sammen med Niels og NO videregivet.

Disse emner er beskrevet grundigt i andre artikler på dette websted, hvorfor der ikke skal bruges spalteplads på det her.

VEN - Verein zur Erhaltung der Nutzpflanzenvielfalt

Den tyske forening VEN arbejder for at bevare nytteplanters mangfoldighed. Ingrid Matthes, der er næstformand i foreningen, var på besøg for at fortælle om de tyske erfaringer.

Foreningen har mange arrangementer, hvor mangfoldigheden for de gamle sorter vises frem for besøgende. VEN driver også selv en lille genbank, hvor mange sorter bevares.

VEN har med tysk grundighed haft en sædvane med at lave 5-årige kontrakter med de medlemmer, der hjælper med bevaring af gamle grønsagssorter. Men de har nu indset, at det er nødvendigt at bløde lidt op på de førhen så stive regler, for man kan ikke lave den slags kontrakter med frivillig arbejdskraft.

Ingrid Matthes er selv meget interesseret i kartofler, og avler en lang række forskellige sorter. Hun avler kartoflerne til spisebrug, for det er ikke tilladt at sælge dem som læggekartofler. Men, som hun siger, man kan vel aldrig gardere sig mod at der kan ske et uheld på vej til køkkenet. En eller anden kunne komme til at tabe en kartoffel i et hul ved en fejl. Man kan læse om de mange kartofler på Ingrids hjemmeside.

Erfaringer med mistede gener

Søren fortalte om erfaringer med indsnævring af genpuljen på Estisk Fava. På grund af avl på for få planter blev den variation, der er i sorten mistet.

Søren fortalte også om erfaringer med indkrydsning af en anden sort, Sutton Dwarf, og den variation af egenskaber, der kom ud af det.

Sørens erfaringer understregede på fin vis den teoretiske viden om genetik, vi fik på Thures indlæg om formiddagen.

Det var en udbytterig weekend, og vi kunne tage hjem med mængder af indtryk og viden, der nu kan blive brugt rundt om i de små frøsamlerhaver.

Se evt. flere billeder fra kurset billedserien fra frøkurset.

Læs eventuelt også:

Frøavl af gulerod
Udvælg gulerødder
Frørensningskursus 2006

Eksterne links

The Seed Ambassadors Project
Forundringens Have
VEN - Verein zur Erhaltung der Nutzpflanzenvielfal
Ingrid´s Kartoffelseite

 • Frøkursus
  Birtha introducerer til højskolens historie og Forundringens Have
 • Genetik for græsrødder
  Thures gav os en grundig indføring i genetik.
 • Frøbytte
  Medlemmerne og nogle af gæsterne havde mange frø med til at bytte.
 • Halmhus ved Forundringens Have
  Halmhus ved Forundringens Have.
 • Halmhus
  Hamlhuset bruges blandt andet til dansesal.
 • Ingrid og Ingrid
  Ingrid fra Tyskland fortæller og Ingrid fra Samsø oversætter.
 • To be or not to be. Søren fortæller om erfaringer med mistede gener.