Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Rosenkål

11. december
Fintsnittet rosenkål er fantastisk lækker i en råkost med marinade og lidt andre gode sager. Derfor er rosenkål dagens grønt.
» Læs mere
Chokolademynte blomst

15. august
Bierne summer i chokolademyntens blomster. Bierne er ikke de eneste, der sætter pris på blomsterne, der er dagens grønt.
» Læs mere
Langskuplet vinterkarse blomst

11. maj
Dagens grønt er gul. Blomster af langskulpet vinterkarse drysset i salatskålen giver et frisk pust til såvel øje som gane.
» Læs mere
Rød amarant mikrogrønt

20. marts
Hvis du savner lidt kulør på tilværelsen, er løsningen måske at bruge mikrogrønt fra rød amarant som dagens grønt.
» Læs mere
Løvstikke

23. maj
Løvstikke, der er dagens grønt, kan godt blive lidt dominerende i salatskålen, men prøv at servere frikadeller med kogte, kolde kartofler og løvstikkepesto.
» Læs mere
Rødbedeblade

21. april
Et par rester rødbedefrø blev for nogle uger siden sået i en urtepotte i køkkenvinduet. Nu bliver de små blade brugt som dagens grønt.
» Læs mere
Thai-basilikum

3. juli
Dagens grønt er Thai-basilikum. Drys friske blade på en thailandsk wok-ret, og nyd den fine smag af basilikum med et strejf af anis.
» Læs mere
Cherry tomat

7. august
En skål friskplukkede cherry tomater er dagens grønt. De skal bruges til at sætte lidt liv i dagens frikadeller med kartoffelsalat.
» Læs mere
Hosta blomst

21. juli
Vores hosta blomstrer overdådigt i denne tid. For at blomsterne ikke skal gå til spilde, er de udnævnt til dagens grønt.
» Læs mere
Raps blomster

15. maj
Dagens grønt er raps blomster. Brug f.eks. de flotte gule blomster som et sødt og pikant tilskud til salatskålen.
» Læs mere