Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være frisk, dvs. ikke kogt, stegt, bagt eller konserveret. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Timian
Timiankviste som pynt

7. april
Dagens grønt, timian, sætter prikken over i´et på den franske løgsuppe. » Læs mere

Hvidmelet gåsefod
Hvidmelet gåsefod

30. maj
Dagens grønt, hvidmelet gåsefod, smager lidt henad ærteskud, men skal ledsages af en besynderlig bemærkning: Spis den ikke i solskin! » Læs mere

Purløgsblomster
Purløg i blomst.

21. maj
Purløgsblomster er dagens grønt. Brug blomsterne som pynt på en blandet salat, det giver en frisk løgsmag. » Læs mere

Bukkehorn spirer
Bukkehorn spirer, Trigonella foemun-graecum

30. november
Bukkehorn spirer er dagens grønt. Spirerne er et dejligt tilskud til salatskålen, men kan også bruges som pynt på en mellemmad. » Læs mere

Radise mikrogrønt
Radise mikrogrønt

12. december
Radise er dagens grønt i form af mikrogrønt (8-10 cm. langeskud). Det smager godt som pynt på en mellemmad og i blandet salat. » Læs mere

Bukkehorn mikrogrønt
Bukkehorn mikrokrønt

17. december
Bukkehorn mikrogrønt er dagens grønt. Brug dem f.eks. som grønt pynt på en mellemmad. Nemt og lækkert! » Læs mere

Krybende læbeløs blomst
Krybende Læbeløs blomster

13. maj
Lige så meget dagens grønt, krybende læbeløs blomst, har udseendet med sig, ligeså stor er modviljen ved aftenbordet, for den smukke blomst er bitter. » Læs mere

Æble
Guldborg æble

13. august
Æbler er dagens grønt. Findes der noget bedre end et friskplukket Guldborg æble? Spis det direkte fra træet eller skåret i tern, puttet i en portion abemad. » Læs mere

Skovløg, yngleløg
Skovløg yngleløg

16. juni
Skovløg er planten, der bliver ved med at give. Alt på planten kan spises. Dagens grønt er skovløgenes yngleløg. » Læs mere

Langskulpet vinterkarse småblade
Langskulpet vinterkarse småblade

6. september
Tiden er kommet til at plukke af det tætte dække af blade fra selvsået langskulpet vinterkarse. De små blade er dagens grønt » Læs mere