Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Raps blomster
15. maj
Dagens grønt er raps blomster. Brug f.eks. de flotte gule blomster som et sødt og pikant tilskud til salatskålen.
» Læs mere
Lodden løvefod blomst
9. juni
Hvor lodden løvefod praler med vandperler på bladene, gør blomsterne ikke meget væsen af sig. Til gengæld er der mange af dem. De er dagens grønt.
» Læs mere
Endivie spirer
2. januar
Endivie spirer er et smagfuldt (bittert) indslag til salat eller pynt på smørrebrød. Endivie spirer er dagens grønt.
» Læs mere
Hosta skud
23. april
Egentlig var hjørnet med hosta´er tænkt som pynt. Men nu ryger der nogle skud i salatskålen som dagens grønt.
» Læs mere
Knudekål spirer
23. februar
Det er ikke kun ganen, der skal fornøjes, når vi spiser. Derfor er lilla knudekål spirer dagens grønt.
» Læs mere
Stor nælde
13. april
Når du plukker dagens grønt, gør du klogt i at bruge handsker. Hvis du tør, kan du lave en velsmagende og sund pesto af stor nælde.
» Læs mere
Endivie mikrogrønt
15. januar
Dagens grønt er endivie mikrogrønt. Prøv med et lille grønt drys på en mellemmad.
» Læs mere
Radise blomst
4. juni
Hvis man glemmer at vande radiserne, går de nemt i blomst. Men skidt med det, så kan blomsterne blive dagens grønt.
» Læs mere
Rynket rose
29. maj
Rynket rose er en invasiv art, men alligevel er kronbladene dagens grønt, de ser festlige ud som pynt på salaten.
» Læs mere
Vietnamesisk pileurt
22. august
Dagens grønt, vietnamesisk pileurt, også kaldet vietnamesisk koriander, er en kraftigt smagende krydderurt, der skal bruges med omtanke.
» Læs mere