Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
For frøsamlere
Frøsamler vejledninger
Frøenes holdbarhed
Frøfirmaer
Frøkursus Kullerup 2008
Frøposesamling
Frørensningskursus 2006
Frøsamler nyhedsbrev
Frøsamler årsmøde 2003
Frøsamler årsmøde 2004
Frøsamler årsmøde 2005
Frøsamler årsmøde 2006
Frøsamler årsmøde 2007
Frøsamler årsmøde 2008
Frøsamlernes frøkursus 2005
Græsrodsgenbank kursus
Gulerødder på Ærø
Hurtig frøkuvert
Litteraturliste
Overtonesang og frøhvile
Rød måne og frøsnapperne
Selvlukkende frøpose
Spireprøver
Tom Wagner workshop

Frøsamlere på skolebænken

Frøkursus på Kullerup 2008

I weekenden 15-16. november var frøsamlere fra hele landet på frøkursus på Kursuscentret Kulleruphøjskolen i nærheden af Nyborg.

Det blev en weekend med mange forskellige indtryk, og jeg tror alle lærte noget nyt, selvom flere af deltagerne har samlet frø mere end 30 år.

Her er et par brudstykker af en intensiv weekend hvor mange interessante emner blev berørt.

Er det ikke nok med genbanken?

Mange undrer sig måske over, at der er behov for en forening som frøsamlerne, når vi har Nordisk Genbank? Er genbanken da ikke god nok til at passe på de gamle sorter? Og jo, genbanken gør et kæmpestort arbejde, og genbanken er rigtig god til at passe på .... gener.

Det grundlæggende princip i genbankens arbejde er netop at bevare gener, men hvad er forskellen på at passe på gener og at passe på en sort?

Når man har en sort af f.eks. gulerødder, som man vil bevare gennem mange år, er det nødvendigt hele tiden at vedligeholde den. Hvis man blot ukritisk dyrker sorten år efter år, og avler frø af rødderne, vil sorten efterhånden degenerere. Der vil komme rødder, som har anderledes facon. Måske kommer der afvigende farver, måske smager de anderledes.

Set ud fra opgaven "at bevare generne" Er der ikke noget problem i det, for alle de oprindelige gener vil stadig være repræsenteret i materialet. Men set ud fra opgaven "at bevare sorten" er der et stort problem, for i løbet af nogle generationer, vil materialet ikke længere have de egenskaber, der var karakteristiske for netop denne sort.

Og det er lige præcis her forskellen ligger mellem det genmanken gor, og det frøsamlerne gør. Genbanken bevarer gener, de foretager ikke nogen egentlig udvælgelse. Frøsamlerne udvælger hele løbende - hvert eneste år.

Det er så én af mange grunde til at sådan nogle som os kan finde på at tilbringe en weekend på at lære noget om, hvordan man gør, når man skal bevare en sort. Hvad er det, man skal kigge efter, når man udvælger? Hvordan undgår man, at sorten krydser med andre sorter? Hvor mange planter skal man have? Det var nogle af de ting, vi lærte om.

På salgskursus
Et af de mere muntre indslag på kurset blev faciliteret af Inge Dorthe Hansen. Det handlede om formidling af budskabet.

En aktivitet, der gennem de seneste par år har fået stigende omfang for nogle af foreningens aktive medlemmer, er deltagelse i messer, markeder og udstillinger, for det er netop ved den type arrangementer, foreningen kan komme i kontakt med mennesker, der har bevaringsværdige planter, og det er der, vi kan komme i kontakt med nye medlemmer.

Selvom det måske kunne opleves lidt kunstigt at skulle "lege marked" med hinanden som gæster, var én ting sikkert; der var masser af grin og sjov i den øvelse. Og mange fik nogle ideer med hjem til, hvordan vi kan gøre næste gang, der er marked.

Skolestue og spisestue

Kulleruphøjskolen holder til på en nedlagt landsbyskole. Selve kurset foregik i den gamle skolestue, og de lækre måltider blev indtaget i den hyggelige spisestue.

Spisestuen på Kullerup Højskole.
På Kullerup højskole fik vi måltiderne i den hyggelige spisestue.

Lørdag aften stod noget af tiden på bestyrelsesmøde for en del af deltagerne, og ellers var der uformel snak, musik og frøbytte.

Høst, rensning og opbevaring

Søndag formiddag havde vi besøg af Jeppe Dalsgård-Madsen, som i mange år har arbejdet med frøproduktion og frøkvalitet. Vi fik demonstreret, hvordan man kan håndtærske mindre partier frø, hvordam man renser dem. Og vi fik svar på en lang række spørgsmål: Hvornår er det bedste høsttidspunkt? Hvordan tørres frøene, hvordan kan man bedst opbevare frøene? Hvad kan man gøre bekæmpe frøbårne sygdomme Hvad er priming? Hvorfor er solens stråler gavnlige til at tørre frø?

Hvis vi skal fremhæve ét budskab at tage med hjem, må det være: Frøenes fjende nummer et er fugtig varme!

Det var en hyggelig og intensiv weekend. Mange indtryk at bearbejde, meget at lære, og mange ideer at bruge næste sæson.

Læs eventuelt også:

Hvorfor avle frø selv?
Høst og opbevaring af frø
Hvad er frøformering?
Udvælgelse og isolation

Litteratur om emnet:

[5] Seed to Seed
[1] Back Garden Seed Saving
[40] Breed Your Own Vegetable Varieties
[3] The Seed Savers Handbook
[2] Frøavl til husbehov
[6] Frøavl af køkkenurter
[68] Avl af havefrø
[93] Fröodling
[69] Vejledning i Havefrøavl
[13] Køkkenhaven - den grønne arv

  • Frøsamler kursus.
    Frøsamlerne på "salgskursus",
  • Håndtærskning af frø
    Jeppe viste, hvordan man kan håndtærske frø i en stofpose.
  • Rensning af frø
    Ved at ryste et sold med meget fintmasket net kan man rense frø. De rene frø samles til venstre, andre plantedele til højre.