Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Rødbeder
Rødbeder i massevis
Frøavl af rødbede og bladbede
Borscht - rødbedesuppe
Frøavl af rødbede og bladbede

Rødbede
Albina Vereduna
Blankoma
Boltardy
Bull´s Blood
Burpees Golden
Chioggia
Crapaudine
Crosby´s Egyptian
Cylindra
Detroit 3
Egyptische Platrunde
Forono
Italian Rossa Mammouth
Juwakugel
Moulin Rouge
Rubia
Solist
Tjekkisk u.s.n. (Cvikla)
White Devoy

Rødbeder i massevis

Kurv med rødbeder
Denne kurvfuld rødbeder viser, at variationen i form, størrelse og farve er stor.

Rødbede, Beta Vulgaris L. var. vulgaris tilhører amarant-familien, Amaranthaceae. Tidligere har rødbede været klassificeret som medlem af salturtfamilien, Chenopodiaceae, men er efter genetiske analyser nu sammen med de andre medlemmer af denne familie flyttet til amarant-familien.

Rødbede er nært beslægtet med bladbede og sukkerroe. Bederne stammer fra middelhavsområdet, og menes udviklet fra strandbede, Beta vulgaris L. var. maritima. Strandbede vokser vildt ved kyster, især i middelhavsområdet. Strandbede vokser også vildt i Danmark, særligt ved Storebælts kyster, hvor den er ret almindelig, mens den meget sjældent forekommer i resten af Danmark.

Både røde og hvide beder har været kendt på Sicilien omkring 1000 år før vor tidsregning. Allerede i starten af 1400-tallet blev rødbede nævnt i én af håndskrifterne i Den Arnamagnæanske Samling, og senere er den nævnt flere steder i tidlig dansk litteratur. Bederne blev i løbet af 1500 tallet udbredt i hele Europa. Først fra engang i 1700-tallet har rødbede været almindeligt dyrket til spisebrug.

Rødbedens form og farve

Det danske navn rødbede antyder fejlagtigt, at der er tale om røde beder. Røde rødbeder er ganske vist de mest almindelige, men der findes også hvide, gule og rød-hvid stribede rødbeder.

Variationen i form er også stor, idet rødbeder kan være runde, flade, cylindriske eller spidse. Uanset form og farve, har rødbederne en karakteristisk smag, dog med en klar tendens til at de smager af mere, jo mørkere farven er.

18 slags rødbeder
18 slags rødbeder. Med start kl. 12, med uret: Cvickla, Albina Vereduna, Crosby´s Egyptian, Burpees Golden, Egyptische Platrunde, Blankoma, Solist, Chioggia, Italian Rossa Mammouth, White Devoy, Boltardy, Cylindra, Buul´s Blood, Moulin Rouge, Crapaudine, Detroit 3, Forono og Juwakugel.

Rødbede Crapaudine
Mange ældre rødbedesorter har en mere aflang og spids facon. Som f.eks. Crapaudine her.

Anvendelse

Rødbedens rødder anvendes oftest eddikesyltede, men kan også anvendes bagt, stegt eller kogt, f.eks. i den traditionelle rødbedesuppe, borscht. Endvidere kan spæde rødbedeblade anvendes i salat, og stilke kan bruges i sammenkogte retter. Revne rå rødbeder er også lækre i råkostsalat.

De hvide og gule rødbeder er gode at bruge syltede i madpakken, da de ikke smitter af som de røde.


Rødbede
Videnskabeligt navn: Beta vulgaris L. var.vulgaris
Familie: Amarant-familien, Amaranthaceae
Svensk: Rödbeta
Norsk: Rødbete
Tysk: Rote Bete, Rote Rüben
Engelsk: Beetroot,
Fransk: Betterave potagère
Italiensk: Barbabietola rossa

Læs eventuelt også:

Frøavl af rødbede og bladbede
Rødbeder er røde, eller....?

Litteratur om emnet:

[8] Kulturplanternes indførselshistorie i Danmark

  • Bulls Blood rødbedeblade.
    Ganske som rødderne, kan rødbedens blade se meget forskellige ud. Her er det den mørke Bull´s Blood.
  • Rødbede Italian Rossa Mammouth
    Italian Rossa Mammouth. bliver 20-30 cm. lang.