Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Årets gang
Sommerferie
Frøsamler sommertur 2024
Drop industri-landbruget
Så hatten passer
Vildt naturlig nostalgi
Frøsamler årsmøde 2024
Skudår og jordbunker
20 års jubilæum

Årets gang arkiv »

Fennikel

Frøsamlernes sommertur

Introduktion til Calendula Permakultur
Selvom der var travlhed på Calendula Permakultur med at pakke til lørdagsmarkedet, tog Regin i midten) sig tid til at fortælle os om stedet.

Vi har været med Foreningen Frøsamlerne på sommertur. En herlig tur, der i år gik til Langeland. Der er mange ting, man kan se på Langeland, og årets tur gav os mulighed for at opleve nogle af dem.

Vi indledte med et besøg hos Calendula Permakultur, der ligger langt mod nord nær Snøde. Her driver Fie og Regin udover det sædvanlige. Selvom Regin egentlig var ved at pakke grønsager til markedet dagen efter, var vi så heldige, at han tog tid til at give os en indføring i stedets historie og principperne for dyrkning.

Det var uhyre interessant, og det kan kun vække beundring, når man ser, hvor systematisk og veldrevet stedet er. Overalt var der frodige grønsager - nogle klar til høst, andre lige udplantet eller sået, og andre igen i et stadie midt imellem. Der skal jo være noget at sælge på markedet hver uge.

Grønsagsdyrkning hos Calendula Permakultur
Frøsamlere beundrer den velordnede og frodige have hos Calendula Permakultur.

På turen var vi også omkring Tranekær Slot. Der er mange ting at se der, men vi må nok konstatere, at vores kunstinteresse er for begrænset til at besøget i slotsparken var de 50 kr. værd. Men de mange store træer kunne vi da nyde.

Ved slottet ligger også hønsehuset, der nok har givet hønsene noget bedre boligvilkår, end mange mennesker har i dag.

Et besøg i Medicinhaverne blev det også til. Det var overordentlig interessant. Vi fik en rundvisning af Elin, der, udover at være frøsamler, også er frivillig i haven. Et besøg der kan varmt anbefales.

Nær slottet har Langelands Biavlerforening en besøgsbigård. Det var interessant at se haven, hvor det summede af insekter i hundredvis af biplanter. Her kan man finde inspiration til, hvilke planter, der kan bruges til at tiltrække insekter.

Frøsamlere under ægte kastanje
Tre ægte frøsamlere fra 1900-tallet under en ægte kastanje fra 1600-tallet

Er man på Langeland må man naturligvis også se Tobaksladen, Oehlenschlägers Bøg, Kong Humbles Grav og Dovns Klint for ikke at tale om den ægte kastanje fra 1600-tallet ved Skrøbelev Gods.

Vi fik også tid til at besøge Hannu, en svensker, der har slået sig ned på Langeland. I år har han gang i at af prøve en lang række kartofler, noget der forhåbentlig resulterer i en bog om kartofler. Også tomater står på dagsordenen. I år var det en lang række sorter af bøftomater, der fyldte drivhuset. Det kommer der sikkert også en bog ud af om nogle år.

Dagens grønt

Herhjemme går det lidt mere stilfærdigt for sig. Projektet med dagens grønt, der går ud på at beskrive noget spiseligt fra haven hver eneste af årets dage, skrider stille og roligt frem. I skrivende stund har 50 datoer fået sit grønt. Hvis det fortsætter på den måde, vil alle dage være nået om 3 år, men det kan jo godt være, at der bliver lidt mere besværligt at finde noget til de sidste dage, så måske tager det lidt længere.....

Læs eventuelt også:

Dagens grønt

Eksterne links

Frøsamlerne

 • Drivhus hos Calendula Permakultur
  Planterne står frodigt i drivhuset hos Calendula Permakultur.
 • Hønsehuset på Tranekør Slot
  Hønsehuset på Tranekær Slot har en standard, der vil gøre mange mennesker misundelige.
 • Kunst islotsparken på Tranekør Slot
  Forgængelig kunst i slotsparken på Tranekær Slot.
 • Hildegards have i Tranekær
  Frøsamlerne i Hildegards Have i Medicinhaverne i Tranekær
 • Medicinhaverne i Tranekær
  Frøsamlerne fik rundvisning i Medicinhaverne i Tranekær af Elin (til højre)..
 • Oehlenschlägers Bøg
  Vi måtte naturligvis også besøge Oehlenschlägers Bøg.
 • Lila ved Oehlenschlägers Bøg
  Lila ved Oehlenschlägers Bøg.
 • Dovns Klint
  Dovns Klint ligger på Langelands sydspids.
 • Dovns Klint
  På stranden ved Dovns Klint.
 • Thai-basilikum
  Projektet med "Dagens grønt" skrider fremad. Her er det Thai-basilikum som er dagens grønt 3. juli.