Den bedste lagring af grønsager

Når grønsager skal opbevares i længere tid, er det vigtigt, at det foregår under de bedst mulige betingelser.

Generelt bør grønsager ikke opbevares sammen med modne frugter som f.eks. æbler og pærer, da disse afgiver ethylen. Ethylen fremmer ældningsprocessen hos mange slags grønsager, blandt andet gulerod og kartoffel.

Forskellige slags grønsager opbevares bedst ved forskellig temperatur og luftfugtighed. Herunder er en tabel, der angiver den optimale temperatur og relative luftfugtighed for lagring af en række forskellige rå grønsager. Desuden er anført den maksimale tid, målt i antal uger, man som hovedregel kan regne med at opbevare grønsagerne under de bedst mulige forhold. Vær opmærksom på, at sortsvalg og dyrkningsforhold også har betydning for grønsagernes lagringsegenskaber. Temperaturangivelsen +0 °C angiver så lavt som muligt, men frostfrit.

sorter efter dansk navn

Dansk navn Videnskabeligt navn Optimal opbevaring
°C % rel. Uger
Okra Abelmoschus esculentus 7-10 90-95 1-2
Kepaløg Allium cepa L. +0 65-70 4-32
Porre Allium porrum L. +0 95-100 8-12
Hvidløg Allium sativum L. +0 65-70 26-30
Bladselleri Apium graveolens L. var. dulche +0 98-100 8-12
Knoldselleri Apium graveolens L. var. rapaceum +0 97-99 26-42
Jordnød Arachis hypogaea L. 10 7,5 42
Peberrod Armoracia rusticana +0 98-100 32-52
Asparges Asparagus officinalis 1-2 95-100 2-3
Rødbede Beta vulgaris L. var. vulgaris +0 98-1 16-26
Bladbede Beta vulgaris L. var cicla L. +0 98-100 1-2
Kålroe Brassica napus L. var. napobrassica +0 98 8-12
Hvidkål Brassica oleracea L. var. alba +0 98-100 4-16
Blomkål Brassica oleracea L. var. botytris +0 95-98 3-4
Rosenkål Brassica oleracea L. var. gemmifera +0 95-100 3-5
Broccoli Brassica oleracea L. var. italica +0 95-100 1-2
Rødkål Brassica oleracea L. var. rubra +0 98-100 3-6
Grønkål Brassica oleracea L. var. sabellica +0 95-100 2-3
Kinakål Brassica rapa L. subsp. perviridis +0 90-95 8-12
Majroe Brassica rapa L. subsp. rapa +0 98-100 16-22
Peberfrugt (Spansk peber) Capsicum annuum L. 7-10 90-95 2-3
Chilipeber Capsicum annuum L. 7-10 90-95 2-3
Ajipeber Capsicum baccatum 7-10 90-95 2-3
Ringbægret chili Capsicum chinense 7-10 90-95 2-3
Cayennepeber Capsicum frutescens 7-10 90-95 2-3
Rocoto Capsicum pubescens 7-10 90-95 2-3
Endivie Cichorium endivia L. +0 95-100 2-3
Cikorie Cichorium intybus L. +0 95-100 2-4
Melon Cucumis melo L. 10-15 90 2-3
Sikkimagurk Cucumis sativus L. var sikkimensis 7-10 95 1-3
Agurk Cucumis sativus L. 7-10 95 1-3
Græskar Cucurbita 10-13 70-90 8-24
Squash Cucurbita pepo L. 10 50-70 3-4
Artiskok Cynara scolymus L. +0 95-100 3-4
Gulerod Daucus carota L. subsp. sativus +0 98-100 30-46
Salatsennep, Rucola Eruca sativa 0-2 95-100 1
Fennikel Foeniculum vulgare +0 90-95 2
Jordskok Helianthus tuberosus L. 2 90-95 26-52
Havesalat, aspargessalat Lactuca sativa L. var. augustana +0 98-100 3-4
Havesalat, hovedsalat Lactuca sativa L. var. capitata +0 98-100 3-4
Havesalat, pluksalat Lactuca sativa L. var. crispa +0 98-100 3-4
Havesalat, romersalat Lactuca sativa L. var. longifolia. +0 98-100 3-4
Havesalat Lactuca sativa L. +0 98-100 3-4
Pastinak Pastinaca sativa L. +0 90-95 8-24
Kruspersille Petroselinum crispum var. crispum +0 98-100 4-8
Rodpersille Petroselinum crispum var. tuberosum +0 95-100 8-20
Limabønne Phaseolus lunatus L. 3-4 95 1
Havebønne Phaseolus vulgaris L. 4-10 95 1-3
Ært Pisum sativum L. +0 95-98 1-2
Radis Raphanus sativa L. +0 95-100 8-16
Skorzonerrod Scorzonera hispanica L. 1-2 95-98 26
Tomat Solanum lycopersicum L 8-10 90-95 1
Aubergine Solanum melongena L. 7-11 90-95 1
Ribstomat Solanum pimpinellifolium L 8-10 90-95 1-2
Kartoffel Solanum tuberosum L. 3-4 85-90 24-26
Spinat Spinacia oleracea L. +0 95-100 1-2
Havrerod Tragopogon porrifolius L. +0 95-98 8-16
Majs Zea Mays L. +0 90-98 1-2
Ægte ingefær Zingiber officinale 12-14 85-95 8-12

59 grønsager opfylder søgekriteriet.

sorter efter dansk navn

Læs eventuelt også:

Lav en jordkule

'
 

© Copyright 2005, Gourmethaven. Oprettet: 13. August 2005.

8 online
free counters