Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Sneglebekæmpelse
Butsnudet frø
Dræb de små snegle
Dræbersnegle - hvad hedder de?
Dræbersnegles formering
Dræbersnegles levemåde
Dræbersnegles udseende
EDTA-fri Ferramol
Pandelampe og tidseljern
Pindsvin
Plettet gråsnegl
Rød skovsnegl
Skrubtudse
Sneglefri Ferramol
Sneglekrave af kobber
Sort skovsnegl

Skrubtudse, Bufo bufo

Skrubtudse

Skrubtudsen, Bufo bufo er den mest almindelige af de tre tudsearter, der findes her i landet. De to andre er grønbruget tudse og strandtudse.

Skrubtudsen findes over næsten hele landet, dog undtaget nogle øer som Læsø, Anholt og Ærø.

Skrubtudser er brun med svagt farvede pletter. Den brune farve kan variere fra lys grå-brug til rødbrun og mørkebrun. I yngletiden kan hannerne være næsten grønlige i farven.

Skrubtudserne har mange giftkirtler på ryg og side. Kirtlerne ligner vorter. Skrubtudserner har kraftige og synlige muskler i både forben og bagben.

Hunnerne er de største. De bliver 10-12 cm. lange, mens hannerne bliver 7-8 cm. Hvis en tudse er over 8 cm. lang, er det næsten helt sikkert en hun.

Skrubtudserne yngler i damme og vandhuller, som regel i april. De er først kønsmodne efter 2-3 år, og kan blive helt op til 40 år gamle.

Når yngletiden er ovre, holder tudsen til på fugtige, skyggefulde steder, gerne hvor der er sprækker og hulrum, den kan søge tilflugt i. Den holder gerne til samme sted flere år i træk.

Skrubtudsen er et rovdyr, der lever af mindre dyr som f.eks. nøgensnegle, larver, biller, edderkopper, myrer, orm og skolopendre. Den kan spise ret store dyr, også af og til unger af dens egen art. Hurtige dyr som insekter fanger den lynhyrtigt med tungen, der kan nu langt ud, mens den bare kravler helt hen til langsommere dyr som snegle, larve og orme.

Vidste du forresten, at skrubtudsen har lavet en hjemmeside om sin have? Du finder link til Skrubtudsens have herunder.

Læs eventuelt også:

Butsnudet frø
Dræbersnegles levemåde
Pindsvin

Eksterne links

Skrubtudsens have

  • Skrubtudse, Bufo bufo
    Skrubtudse