Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Ært
American Wonder
Carlin (markært)

Ært American Wonder

American Wonder er en ærtesort, der har en lang historie i Danmark. Den var tidligere ret udbredt, men er med tiden gledet ud af frøfirmaernes sortiment. American Wonder er blandt andet fremhævet i Nordisk illustreret Havebrugsleksikon [43] som en af de tidligste marværter.

Sorten er fremkommet som en krydsning mellem Little Gem og Champion of England. Det var Charles Arnold, hvis forældre emigrerede fra England til Canada, som udviklede American Wonder.

Charles Arnold var ejer af planteskolen i Paris (Ontario, Canada), og anerkendt i hele Nordamerika som gartner. Han var også leder af den lokale frugtdyrker forening, var ophavsmand til flere forskellige vindruer, og han blev kendt som skaber af en hvede-krydsning (white wheat).

I 1872 fik Charles Arnold guldmedalje ved Hamilton Ontario Exposition for en hårdfør hvedesort, og i 1876 fik han Philadelphia Centennial medaljen for sine frugter og American Wonder ærten.

American Wonder solgte han til Frøfirmaet Bliss & Sons i New York for den formidable sum af $2000. Frøfirmaet opformerede ærten, og sendte den på markedet både i USA og mange europæiske lande.

American Wonder er en tidlig lavtvoksende ært, Pisum sativum L. Den bliver ca. 20-25 cm. høj, og giver typisk 5-8 ærter pr. bælg.

Læs eventuelt også:

Frøavl af ært

Litteratur om emnet:

[43] Nordisk illustreret Havebrugsleksikon, Bind I - II

  • Spæde ærteplanter
    Spæde ærteplanter, American Wonder.
  • Blomst af ært American Wonder
    Haveært American Wonder i blomst.
  • Tørring af ærter
    Tørring af ærter for frøavl.