Markært, Carlin

Markært "Pisum sativum L. convar. speciosum (Dierb.) Alef." omtales også flere steder som "Pisum sativum L. subsp. sativum var. arvense (L.) Poir".

Den kan dateres mindst tilbage til Shakespeares (Dronning Elizabeth I's) tid, dvs. 1600 eller før. Den blev dyrket i klostrene i den tidlige middelalder, og er muligvis fremavlet der.

Carlin ærten har små, runde, brunmelerede frø, og vokser med smukke 2-farvede hvide og rød-lilla blomster. Planten kan blive 1½-2 meter høj, og giver et ret stort udbytte.

Ærten dyrkes fortrinsvis til tørrede ærter og spises traditionelt i det nordøstlige England i fasten, især søndagen før Palmesøndag, der kaldes for Carlin Sunday.

Opskrift
  • 200g tørret carlin ært
  • 25g oksefedt eller smør
  • salt, peber og evt. en sjat vineddike
Ærterne sættes i blød i vand natten over. Hæld vandet fra, og kog dem ca. 20 minutter i vand med salt, til de er møre. Ærterne må ikke koge ud. Hæld vandet fra.

Smelt fedtstoffet på en stegepande, og rist ærterne 2-3 minutter. Smag til med salt, peber og vineddike.

Ærterne serveres varme, eller nydes afkølet senere som snacks.

Læs eventuelt også:

Frøavl af ært

Markært Carlin i blomst.

Markært Carlin i blomst.

 

© Copyright 2004, Gourmethaven. Oprettet: 28. August 2004.

11 online
free counters