Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Chili og peberfrugt
Chili og peberfrugt
Capsicum bestemmelse
Sådan tørres chili
Frøavl af chili og peberfrugt

Spansk peber
Apple
Big Dipper
Brun Peber
California Wonder
Chinese Giant
Corno di Toro
Doux Long des Landes
Gourmet
Lombardo
Neusieder Ideal
Purple Beauty
Ramiro
Sweet Banana
Sweet Orange Baby
Toreador
Tuba

Chilipeber
Ají Blanco Cristal
Ancho
Ancho Mulato
Black Hungarian
Bulgarian Carrot
Cajun Yellow Cayenne
Cascabella
Chocolate Cherry
Ciliegia Piccante
Cochiti
Cyklon
Czechoslovakian Black
Hungarian Hot Wax
Jalapeño
Peter Pepper, Orange
Poinsettia
Purira
Purple Jalapeño
Rio Grande
Santa Fe Grande

Ringbægret chili
Chocolate Scotch Bonnet
Fatalii
Habañero Orange
Habañero White
Yellow Habañero

Cayennepeber
Tabasco

Rocoto
Rocoto Canario
Rocoto Manzano

Aji chili
Ají Amarillo
Starfish

Hvordan tørrer man chilier?

Hvis man har overskud af chilier, når planterne bugner med modne chilifrugter, er en måde at gemme dem til senere, at tørre dem.

Bedst egnet til tørring er de tyndskindede chilifrugter, som f.eks. Cayennepeber, mens tykskindede sorter som Jalapeño eller Hungarian Hot Wax, egner sig bedre til sylte eller fryse.

Brug frugter, der er modne, helt friske og uden pletter, skrammer eller skadedyrsangreb.

Før tørring, skal chilifrugterne skylles grundigt og vandet tørres af, f.eks. med et viskestykke.

Når chilifrugter skal tørres, er det vigtigt, at der er god luftcirkulation. Hvis tørringen tager for lang tid, når chilifrugterne at rådne, før de tørrer.

Mange steder, hvor chili vokser godt udendørs, tørres chilierne også ude, f.eks. spredt ud på taget eller jorden. Her i Danmark er det for koldt om natten i august - september, hvor de fleste chilier er modne, og luftfugtigheden er alt for høj, så her må tørringen foretages indendørs.

Chili på snor

En måde at tørre chili på, er at trække dem på en snor. Det er en effektiv metode, som tilmed er dekorativ.

Træd en nål med kinesertråd. Bind en diger knude i enden af tråden, så knuden ikke kan trækkes gennem frugterne. Nålen stikkes gennem den tykke del af stilken lige under "kraven" på hver enkelt stilk. Træk endelig ikke tråden gennem selve frugten - kun gennem stilken.

Én efter én trækkes chilifrugterne på tråden, og efterhånden fås et dekorativt bundt. Bind en løkke i enden af tråden, og hæng bundtet op i loftet på et tørt, lunt sted med god luftcirkulation. Hvis man synes, det er kønnere, kan man lave en kæde istedet for et bundt.

Andre måder at tørre på

Til tørring kan man også placere frugterne på en bagerist eller på grovmasket net. Store chilifrugter kan halveres eller skæres i ringe. Generelt går tørringen hurtige, jo tyndere ringene er.

Der findes specielle tørreapparater, som eksempelvis kan købes hos Dansk Hjemmeproduktion. Man skal dog nok have et ret stort behov for at tørre frugter, krydderurter mv., før det kan retfærdiggøre en så dyr anskaffelse. Lufttørrede chilier bevarer farven bedre end chilier tørret i tørreapparat.

Tørring i ovn er også muligt, men man må være meget forsigtig. Temperaturen skal helst ikke komme over 40 °C. Chilierne skal jo ikke steges eller koges. Ovnlågen skal stå på klem, så fugten kan slippe ud, og luften kan cirkulere. Kontroller ca. en gang i timen, hvordan det går fremad med tørringen. Chilierne skal være helt tørre, så de knitrer og går i stykker, når man maser dem.

Lav dit eget chilipulver

De tørrede chilier kan enten gemmes som de er, eller de kan knuses eller kværnes og kommes på lufttætte glas. Det er meget vigtigt, at chilierne er helt tørre, inden de gemmes lufttæt, da de ellers vil mugne eller rådne.

Chilipulverets styrke afhænger af, hvilke chilifrugter der anvendes. F.eks. giver Habañero og Purira et overordentligt hedt pulver, mens Poblano/Ancho giver et meget mildt chilipulver.

I Mexico kaldes chili på snor forresten for ristas, og i Thailand kaldes hel tørret chili for prig hang, mens chilipulver kaldes prig kee nu bonn. Så ved du det.

Læs eventuelt også:

Chili og peberfrugt
Frøavl af chili og peberfrugt
Capsicum bestemmelse

Litteratur om emnet:

[34] Peppers of the World
[70] Den lille stærke om chili

  • Ristas
    Ristas - tørrede chilier på snor
  • Chilipulver
    Hjemmelavet mildt Ancho chilipulver