Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Spiselige Løg
Babington porreløg
Etageløg
Hvidløg
Purløg
Skovløg

Etageløg

Løgplanten med det videnskabelige navn Allium x proliferum var tidligere kendt som blandt andet Allium cepa L. var. viviparum og Allium cepa var. proliferum. Også på dansk har løget mange navne, men etageløg er det officielle danske navn ifølge Anbefalede Plantenavne [41]. Det kaldes også f.eks. topløg, træløg og Ægyptisk løg, og endelig det på samme tid beskrivende og fantasifulde navn luftløg. På engelsk kendes det blandt andet som blandt andet Beltsville bunching onion, Wakegi onion og Catawissa onion.

Tilnavnet Ægyptisk løg hænger sammen med at løget antageligt har sin oprindelse i Ægypten. Ihvertfald er det en efterkommer af løg, der i arkæologiske fund er påvist at have været dyrket i Ægypten omkring 3200 år før vor tidsregning. Det er nævnt første gang i dansk litteratur i starten af 1800-tallet, men ses relativt sjældent i danske haver.

Etageløg er en facinerende løgplante. Den danner små klaser af løg i toppen af de største af de hule stængler eller stilke, ja nogle gange kan den oven i købet danne løg i flere etager.

Løget kan også dele sig i jorden på samme måde som skalotteløg, så artens overlevelse er sikret på flere måder. Etageløg er helt hårdføre, så det er ikke nødvendigt at tage dem ind om vinteren. Man kan dele jordløgene og blot lade top-løgene ligge, når løgene falder om efteråret. Så skal der nok komme nye løg næste år.

Løget kan anvendes til spisning i såvel rå, stegt, kogt som syltet tilstand. De er lidt stærkere i smagen end skalotteløg, men anvendes på samme måde. Om foråret kan de første stilke anvendes som et tidligt alternativ til purløg, da de er hurtigere fremme med de første grønne stilke.

Vi plejer at have etageløg i jordbærbedet, dels fordi det ser sjovt ud, og der er plads, dels fordi fuglene synes at have en vis modvilje mod at hoppe runde mellem løg-stænglerne.

Litteratur om emnet:

[5] Seed to Seed
[39] Growing Unusual Vegetables
[41] Anbefalede plantenavne
[59] De glemte køkkenurter

  • Etageløg
    Etageløg danner små løg i toppen
  • Etageløg
    Topløg under udvikling.