Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Spiselige Løg
Babington porreløg
Etageløg
Hvidløg
Purløg
Skovløg

Hvidløg

Hvidløg, Allium sativum L. er en plante, der gennem tiderne er blevet tillagt mange egenskaber. Blandt andet skal hvidløg kunne holde onde ånder på afstand. Især i kombination med et kors skulle virkningen være effektiv. Og det skal nok passe. Ihvertfald har vi aldrig observeret onde ånder, dæmoner eller andet stads i haven, de år vi har dyrket hvidløg.

Dyrkning

Hvidløg formeres vegetativt. Man lægger et fed, og efterhånden som det gror, bliver det større og større for til sidst selv at dele sig i fed.

Fordi hvidløg formeres vegetativt, har alle feddene, store som små, i et hvidløg samme arveegenskaber, Til at sætte bør man udvælge fed uden skader, for at de ikke så let angribes af sygdomme, og man bør tage fed af en god størrelse, da de har mere energi til at starte etableringen af et godt rodnet.

I havecentrene ser man om foråret masser af hvidløg til at sætte. Det er egentlig ubegribeligt, For hvidløgene vil sjældent kunne nå at udvikle sig til meget andet end en skuffelse, inden vinteren kommer.

Det bedste tidspunkt at sætte hvidløg på, er starten af oktober. Feddene lægges med ca. 10 cm. afstand i 5-6 cm. dybde. Løgene kan på den måde nå at udvikle et godt rodnet, inden vinteren sætter ind, så de er klar til at gro, når foråret kommer.

Når løgene er lagt, kan man med fordel lægge et 1-2 cm. lag halvomsat kompost over, og der kan tilføres kompost et par gange i løbet af foråret og forsommeren.

Hvidløgene skal ikke lægges for tidligt, for de skal kun nå at lave rødder, inden det bliver vinter, de skal ikke begynde at danne top.

Når man dyrker hvidløg på den måde, kan man sagtens opnå en størrelse og kvalitet, der er helt på højde med købe-løgene. Man kan også godt bruge sine egne løg til at sætte, så man ikke skal købe nye løg hvert år.

Hvidløg, der lægges om foråret, når sjældent at blive særligt store, og man skal ikke regne med, at de når at dele sig i fed - ihvertfald ikke mere end et par stykker.

Hårdnakker og blødnakker

Der er to forskellige typer hvidløg. De hårdnakkede, som i løbet af sommeren danner en hård stængel midt i løget. Og de blødnakkede, som ikke danner en sådan stængel, og som derfor bedre kan flettes til en ranke.

I Danmark ser man stort set udelukkende den hårdnakkede type som sætteløg i handelen, men er man heldig at få fat i en blødnakket type, er der rimelig chance for, at den kan dyrkes her.

Høst

Om sommeren begynder toppene at visne. Det sker normalt nogenlunde samtidigt som kepaløgenes toppe falder. Så er det tid at tage hvidløgene op og tørre dem.

Hvidløg opbevares bedst køligt men frostfrit og forholdsvist tørt. Har man en frostfri garage, kan det være et udmærket sted.

  • Hvidløg
    Hvidløg af den hårdnakkede type.
  • Hvidløg
    Hårdnakker kan ikke flettes i ranker.
  • Hvidløg Oregon Blue
    Hvidløg Oregon Blue