Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Årets gang
Drop industri-landbruget?
Så hatten passer
Vildt naturlig nostalgi
Frøsamler årsmøde 2024
Skudår og jordbunker
20 års jubilæum

Årets gang arkiv »

Ærtespirer

20 års jubilæum

I december 2003 gik gourmethaven.dk online.

Siden da er der sket meget, både med hjemmesiden og med havens beboere. De voksne er blevet pensionister, og børnene er blevet voksne. Eller sagt på en anden måde: de voksne er blevet dobbelt så kønne som dengang, og børnene omkring dobbelt så lange.

Hjemmesiden fandt i løbet af det første halve år sin form, og har frem til nu holdt omtrent samme format. Designet var beregnet til datidens "almindelige" hjemme-pc, det vil sige en pc med en forholdsvis lille skærm. Selvfølgelig er der sket små moderniseringer undervejs, men i det store og hele er det grundlæggende design det samme.

Nu lever vi i en dagligdag, hvor vi bruger alt fra kæmpestore skærme til lommetelefoner til at finde informationer på nettet. Hvis det skal udtrykkes nænsomt, må man sige, at den "gamle" gourmethaven.dk måske ikke er særligt velegnet til nogen af delene. På den store skærm fylder hjemmesiden bare lidt i et hjørne, og på telefonen er der ikke plads til det hele, og det er næsten umuligt at navigere rundt på siden.

Det skal der gøres noget ved. Derfor er gourmethaven.dk i disse uger i forandring.

Forårsgravning

Normalt forårsgraver vi ikke. Men moderniseringen af gourmethaven.dk er lidt som en større kulegravning af koden bag hjemmesiden. Det er ikke bare overfladen, der bliver krattet lidt i, der bliver gravet i dybden. Derfor tager det noget tid.

Arbejdet med hjemmesiden har stået på et stykke tid, men det er først nu, ændringerne begynder at blive synlige. I takt med arbejdet med hjemmesiden har en ny dyrkningssæson taget sin start. Tid kan kun bruges én gang, så der kommer til at være en periode på adskillige uger, hvor ting kan se lidt underligt ud, og måske er der nogle sider, der ikke virker.

Om alt går vel, er det hele klar omkring Store Bededag. Så må vi se, om nogen kan huske, hvornår det er.

Som nævnt forårsgraver vi normalt ikke, eller efterårsgraver for den sags skyld. Der er dog nogle bede, der i år kommer til at få en forårsgravning eller noget i den retning. De såmænd godt have været vist i en "Vild med vilje" udsendelse. Hvis sandheden skal frem, er det vilde udtryk dog ikke helt med vilje, men naturen er hurtig til at tage over, hvis man vender ryggen til et øjeblik.

Dagens grønt

Et spørgsmål dukkede op i vinterens løb: "Kan man finde noget nyt at spise fra sin have, hver eneste dag året rundt?"

Helt klart, kan man sagtens finde noget hver dag. Men kan man finde noget nyt? Nu skal det prøves. Der kommer snart et nyt afsnit på hjemmesiden: Dagens grønt.

Princippet bliver, at det skal være noget ikke-tilberedt, dvs. hverken kogt, stegt eller bagt. Ikke fordi vi er raw food fanatikere eller noget, men det bliver lidt for nemt hvis man bare kan dykke ned i fryseren efter ét eller andet, og så smide det på panden.

Det skal være dyrket her på matriklen i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Uanset om det er hovedbestanddel til et måltid eller bare lidt pynt, er inden for skiven. Men det skal være noget nyt hver eneste dag på året. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige stadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika.

Alt tæller med, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, et hindbær som slik, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller lidt spiselige blomster i salaten.

Nu gider jeg jo ikke skrive hver dag. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Måske kommer det til at tage 3-5 år.

Det hele starter nu i den svære tid, som englænderne kalder "the hungry gap", eller "vårknipa", som de siger i Norge, tiden hvor vinterforrådet er ved at slippe op, men hvor haven ikke er begyndt at producere endnu. Lidt op ad bakke, når det ikke er planlagt, men så må jeg jo bare sørge for at planlægge til de næste par år.

  • gourmethaven 2004
    Gourmethaven.dk ud fandt sin form i løbet af det første halve år.
  • gourmethaven 2024
    Sådan så gourmethaven.dk ud 20 år senere.