Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Havens fugle
Havens fugle
Hjemmelavede foderkugler
Blåmejse
Bogfinke
Dompap
Grønirisk
Grønsisken
Halemejse
Jernspurv
Kernebider, Kærnebider
Kvækerfinke
Musvit
Rødhals
Sjagger
Solsort
Stillits, stillids
Stor gråsisken
Tyrkerdue

Tyrkerdue, Streptopelia turtur

Tyrkerdue

Det sker ofte, at vi har en tyrkerdue eller to på besøg i haven. Ikke at de gør meget væsen af sig, men det er næsten umuligt at overse dem, når de kommer.

Tyrkerduen holder gerne til i byer og villakvarterer, og den er ikke sky. Den kommer gerne helt tæt til mennesker, hvis der er udsigt til lidt korn eller en brødkrumme på byens torv.

I haven ser vi den ofte på naboens gavl, i et træ eller på jorden under foderbrættet, hvor den er med til at spise det, de andre fugle spilder på jorden.

Tyrkerduen er standfugl i Danmark. Den stammer, som navnet antyder, fra området omkring Tyrkiet, nærmere bestemt Balkanhalvøen. Fra engang i 1950′erne har den været meget almindelig i Danmark.

Tyrkerdue, Streptopelia turtur
Tyrkerduen søger gerne føde på jorden.

Tyrkerduen er med sine 32 cm. en del mindre end ringduen. Den er sandfarvet på hovedet og undersiden, mens oversiden er lidt mørkere gråbrun. De voksne fugle kendes på det karakteristiske sorte bånd på halsen.

Tyrkerduen er fortrisvis vegetar. Korn, frø og grønne blade og spirer er den almindeligste føde, men brødkrummer er også populære. Tyrkerduer færdes trygt på jorden, hvor de spankulerer rundt og pikker maden op.

Reden bygges ofte i lidt højere træer, men buske bruges også. Der lægges kun et par æg ad gangen, helt op til 6 kuld om året, men som regel lykkes det kun at fuldføre ca. halvdelen.

Tyrkerdue
Videnskabeligt navn: Streptopelia turtur.
Familie: Duer, Columbidae.
Størrelse: 32 cm.
Udseende: Sandfarvet hovede og bryst, gråbrun på oversiden. Voksne fugle har et sort bånd på halsen
Føde: Korn, frø, grønne blade og brød.
Rede: I træer og buske.
Æg: 2 æg. 2-6 kuld.

Læs eventuelt også:

Havens fugle

  • Tyrkerdure, Streptopelia turtur
    En tyrkerdue redder sig lidt rester under foderbrættet.