Dompap
Der er som regel flere dompap par i vores have om vinteren. Dompappen er en almindelig fugl i Danmark. Den forekommer hyppigst i nåleskov, men lever også i blandede skove og parker, og den er ganske almindelig i villahaver.
Dompappen er én af de mest buttede finker, vi har i Danmark. Med sine ca. 17 cm er den til blandt de store finker. Den har sort kalot og grå ryg. Vingerne er grå og sorte med brede hvide bånd. Han og hun er stort set éns, bortset fra at hannens bryst har en intens rød farve, mens hunnens bryst er brun-beige.
De danske dompapper er for det meste standfugle, men enkelte trækker sydpå om vinteren. I træktiden kommer rigtig mange dompapper til Danmark nordfra, hvorfor bestanden ofte mangedobles i december - marts.
Dompapper er monogame. Parrene holder sammen hele livet, og man ser dem som regel følges ad parvis over alt.
Dompap bygger som regel rede i mindre graner eller lignende. Hunnen ruger, men begge forældre deltager i fodring af ungerne.
Føden er hovedsagelig frø, kerner fra bær samt planteknopper, men dompap tager også insekter, især i yngletiden. Dompapperne er hyppige gæster ved foderbrættet om vinteren.
Videnskabeligt navn: Pyrrhula pyrrhula.
Familie: Finker, Fringillidae.
Størrelse: 17 cm.
Udseende, han: Sort tykt næb, kraftigt bygget. Lyserød underside. Sort på hoved og vinger, grå ryg.
Udseende, hun: Som han, men undersiden er grå-brun med en anelse rødlig farve.
Føde: Mest kerner og frø samt knopper.
Rede: Bygger i tætte buske eller nåletræer.
Æg: 4-6 æg. 1 kuld.
Læs eventuelt også:
Havens fugle: Havens fugle
Havens fugle: Bogfinke
Havens fugle: Stillits, stillids
Havens fugle: Grønirisk
Havens fugle: Stor gråsisken
-
Dompap hun ved fodrebrættet.