Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag


Løgkarse
Dagens grønt 25. april

Løgkarse

Løgkarse, Alliaria petiolata er en flot ukrudtsplante, der villigt breder sig, så snart man kigger væk. Den er kommet ind i haven uden invitation. Den skal nu være velkommen, for den er nem nok at holde nede, bare man fanger den, før den sætter frø. Og så kan den spises. På den måde har den kvalificeret sig til at blive dagens grønt.

Det er først andet år, man for alvor lægger mærke til løgkarse, der kan blive op mod en meter høj.

Løgkarse kendes nemt på de takkede blade og klasen af hvide blomster. Ved at nulre et blad mellem fingrene, fornemmer man en mild, hvidløgsagtig duft.

Brug den i beskedne mængder til at blande i salaten. De små blade fra planter, der endnu ikke er gået i blomst, er bedst. Hvis man bryder sig om rucola i salaten, er der gode chancer for at man kan lide løgkarse. Smagen er moderat skarp hvidløgs- og sennepsagtig.

Fødevarestyrelsen skriver blandt andet dette om løgkarse:

Bladene indeholder erukasyre og glukosinolater, mens indholdsstofferne i blomsten ikke er kendte. Den type glukosinolater, der er i løgkarse, kan nedbrydes til bl.a. blåsyre, der er giftigt. Den akutte referencedosis for blåsyre for en voksen kan blive overskredet ved et indtag på mere end 13 g friske blade eller godt 2 g for et lille barn. Hvis indtaget af blåsyre ligger under den akutte referencedosis, kan det med sikkerhed siges, at man ikke risikerer at blive dårlig af den indtagne mængde. Løgkarse bør derfor kun bruges i mindre mængder, som fx som krydderurt i maden, særligt hvis maden serveres for børn.

Løgkarseblade
For at give en fornemmelse om mængder: på desserttallerkenen er der ca. 5 gram løgkarseblade
Læs eventuelt også:

Løgkarse blomst