Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag


Skvalderkål
Dagens grønt 18. april

Skvalderkål

Skvalderkål
Friskplukket skvalderkål. De små lysegrønne blade er gode til salatskålen, stænglerne er ikke så interessante.

Det sydvestlige hjørne er havens laveste punkt. I skyggen mellem de tætte hækplanter og i gangen langs hækken er der helt ideelle vækstbetingelser for skvalderkål. Det er efterhånden mange år siden, at den livskraftige plante opdage det.

Vi har altid betragtet skvalderkål som irriterende ukrudt, der næsten ikke er til at udrydde, når man ikke vil bruge kemi. Det er som om, at hver gang man kigger den anden vej, så spirer den frem, især inde mellem hækplanterne.

Men måske skal vi til at ændre holdning. Skvalderkål er nemlig spiselig. En delikatessegrøntsag, et lækkert lille tilskud til salatskålen. Skulle vi ved et uheld komme til at udrydde vores skvalderkål, er ulykken ikke så stor. Få hundrede meter herfra er der sækkevis af skvalderkål i skoven.

Skvalderkål, Aegopodium podagraria kan, hvis den får lov, blive over ½ meter høj, men til brug i salatskålen skal man gå efter de små, lysegrønne blade. I en blandet salat passer de svagt syrlige blade fint sammen med olie-citron dressing eller lignende.

Blandet salat
Salat med blandt andet skvalderkål.
Læs eventuelt også:

Skvalderkål blomst