Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag


Løgkarse blomst
Dagens grønt 12. maj

Løgkarse blomst

Så er tiden kommet, hvor Løgkarse, Alliaria petiolata blomstrer overdådigt. Derfor har de fine små blomster fået æren af at optræde som dagens grønt.

Hvis man vil nøjes med de frø, der allerede findes i jordens frøbank, er det på høje tid at handle. Men det er næsten synd at forhindre denne plante i at formere sig, for den giver et gratis tilskud til salatskålen.

Blomsterne er hvide og mangetallige. De har en ganske mild smag, der lige netop giver et strejf af karsesmag. Men flotte er de, når de bruges som pynt i salatskålen.

Fødevarestyrelsen skriver blandt andet dette om løgkarse:

Bladene indeholder erukasyre og glukosinolater, mens indholdsstofferne i blomsten ikke er kendte. Den type glukosinolater, der er i løgkarse, kan nedbrydes til bl.a. blåsyre, der er giftigt. Den akutte referencedosis for blåsyre for en voksen kan blive overskredet ved et indtag på mere end 13 g friske blade eller godt 2 g for et lille barn. Hvis indtaget af blåsyre ligger under den akutte referencedosis, kan det med sikkerhed siges, at man ikke risikerer at blive dårlig af den indtagne mængde. Løgkarse bør derfor kun bruges i mindre mængder, som fx som krydderurt i maden, særligt hvis maden serveres for børn.

Løgkarse blomster
Løgkarse blomster, klar til at drysse i salatskålen.
Læs eventuelt også:

Løgkarse