Kartoffelferie

Førhen var kartoffelferien det tidspunkt, hvor kartoflerne blev taget op af jorden og lagt i kule. Når børnene havde fri fra skole, skulle arbejdskraften udnyttes. Det var egentlig også meningen, at den sidste weekend i efterårsferien skulle have været brugt på at tage kartofler og gulerødder op for at lægge dem i kule.

Men kulen får vente, for det har regnet en del, og det er noget være fedteri i haven. Ikke et godt vejr til at lave kule.

Æggeblomme

En af de kartoffelsorter, vi har i haven i år, er Æggeblomme. Det er en gammel sort, der for godt 30 år siden gik ud af handelen, da Danmark gik ind i fællesmarkedet. En af fællesskabets velsignelser er, at sorter af grønsager skal kontrolleres og godkendes for at kunne sælges i medlemslandene.

Ligesom en del andre sorter led Æggeblomme den skæbne, at ingen avler vil betale for at få den optaget på listenover godkendte sorter. Derfor gled den og mange andre sorter ud af handel. Men nu kan den fås igen, og vi kan få mulighed for at smage den.

Æggeblomme er en udmærket og kogefast kartoffel. Den giver mange knolde, men de er forholdsvis små, så udbyttet er beskedent.

Kardon
Det er tid at høste kardon nu. Så kan spændingen blive udløst - gad vide, hvordan den smager?

Kardon er en fantastisk flot plante. Den kunne lige vel stå i prydhaven. Men som en spiselig plante har den fået lov at få en plads i køkkenhaven.

Der er kun lidt arbejde med kardon, men det tager tid at få resultater. Den starter som en lille plante i drivhus eller vindueskarm, og bliver plantet ud, når varmen kommer. Derefter går der lang tid, hvor den gror ganske langsomt. Og så, lige pludseligt, begynder den at gro helt vildt.

Når den er vokset godt til, skal stilkene bleges, og endelig kan man høste. Fra en kæmpe plante bliver der kun en skålfuld lys sprød bladstilk. Og det er så den lækre vare, der skal spises. Resten ryger tilbage i kredsløbet med det samme via kompostbunken.

Friskplukkede agurker

For første gang nogensinde har vi kunnet præstere friskplukkede agurker i slutningen af oktober. Det er ikke agurkeplanterne fra drivhuset der får æren for det. De må siges at være en fiasko i den grad i år. Planterne er forlængst visnede, og har givet skuffende dårligt udbytte.

Da agurkeplanterne i sensommeren begyndte at se miserable ud, såede vi for sjov et par agurkeplanter i potter i drivhuset. De er senere plantet om i større potter og taget ind i vindueskarmen.

Nu har vi en spiseklar solagurk af sorten Crystal lemon, som venter på at blive plukket. De ynkelige vækstbetingelser i vindueskarmen til trods har den alligevel en størrelse som en lille citron, og flere frugter er på vej.

Det gode måltid
De afgrøder, du netop har læst om blev vigtige bestanddele af vort aftenmåltid. Den største kardon blev høstet idag. Ungerne var svært imponerede af dens størrelse - den var jo højere end dem.

Der er ikke meget tilbage af sådan en kæmpe plante, når havemanden har kappet top og bund af og kasseret de yderste stilke, der var lidt snaskede efter blegningen. Og når så kokken (samme mand, anden hovedbeklædning) kritisk har skåret endnu mere bort og fjernet strenge mv., så er der kun en lille skålfuld tilbage.

Men der var rigeligt til vores lille husholdning. Stilkene blev skåret i små stave og kogt i letsaltet vand 15-20 minutter, til de var møre, men ikke slatne. En grydefuld æggeblomme kartofler blev kogt, og mens nogle skiver smørfisk blev stegt på panden, blev nogle (rigtige) æggeblommer pisket i Hollandaise sovs.

Det var slet ikke så tosset endda. Og som en ekstra nydelse blev den første solagurk højtideligt delt i 5 og sat til livs. Det er nu meget godt at ha' den have.....

Læs eventuelt også:

Æggeblomme spires
Kardon
Agurk Crystal Lemon

Æggeblomme kartoffel
Æggeblomme kartoffel er små og har dybe øjne.

Kardon
Kardon Gigante de Romagne.

Kardonstave
Kardon skåret i små stave.

Agurk Crystal Lemon
Agurk Crystal Lemon i vindueskarmen.

 

© Copyright 2005, Gourmethaven. Oprettet: 22. Oktober 2005.

17 online
free counters