Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Årets gang arkiv
Hjemme-fitnesscenter
Tilladt at bytte frø
Frøpolitik, forædling og trætop
Snart lovligt at bytte frø
Miljøvenlige plastiklåg?
Børnearbejde
Foderkugler til alle
Brudstykker af en landsbys havehistorie
Frøsamlernes Jubilæum
Se det fra sneglens side
Patent på arvestykker?
Nytårschili og økologiens venner
Historien om Nikolay Vavilov
Haven i Hune
En duft af skovbund
Hvem ejer den genetiske arv?
Knækko og Milo
Alle gode gaver
Frøsamlere i Holstebro
Snedriver i haven
Figenbladet
Karens hus
Urtehave i køkkenet
Tomatskoven
Frøsamlere og frøsnappere
Først skal træet vises
Så gik det år
Frøkursus og "julesalat"
Vintersalat
Millioner til sortsbevarelse
Æbletyveri
Hakke, skovl og spade
Ukrudt eller braklægning?
Byens bedste kompost
RSS feed på gourmethaven
Sneglejagten er gået ind
Hurra, jeg er millionær!
Godt man ikke er en ko
Sne - det rejser vi da efter
Ikke en frøhandel
Countdown 2010, biodiversitet
En produktiv dværg
Længe leve Kyoto-aftalen
En underlig kartoffel
Vinteren er på vej
Blå og bolchestribede chips
Rejehop og sjældne knolde
Sofabordets glæder
Suppestenen
Rødbeder er røde, eller....?
Det skulle forbydes
Permakultur og forundring
Flere dræbersnegle
Har vi dræbersnegle?
På kanten af Samsø
Rødbedebedet
Sov med ukrudtshajen
Ferie og fluer
Frilandshaven
Grundlovsmøde
Blade så store som A4-ark
Nu også på tysk
Transpirationsteorier
Rød måne og frøsnapperne
I sne står urt og bil i skjul
Tomater og containerskibe
Gensplejsning i baghaven
Godt nytår!
Køkkenhave under juletræet
Glædelig jul
Julechili
Gulerødder på Ærø
Den første frost
Nyt og gammelt på nettet
Plukke gulerødder
Løgneren fra Umbrien
Frøsamler årsmøde 2006
Havedage i Den Gamle By
Vietnamesiske specialiteter
Skalotteløg-frø
Fluer og gamle gulerødder
Vandmangel
Fodringstid
Pariserkarotter
Rejsegilde
Pakken fra Prag
Træ, bold og cykler
Hønsefødder og gulerødder
For meget hæk
En regnvejsrdag
Aprilsnar
Nationalfarver
Plusgrader
Forsinket forår
Chili- og peberspirer
Frøsprederne
Den sidste peber
Gode bønner?
Julesne til nytår
Ragnarok
Det lange efterår
Kartoffelferie
Efterår
Zebra i drivhuset
Gemüseorkester
Våd sommer
100 meter hæk
Zigzagplante
Prøveflyvning
Alene hjemme
Økologisk græsplæne
Det summer af forår
Sent forår
Æggeblomme spires
Robot som havemand
Vinteren strenges
Vintervejr
Stormvarsel
Plantepinderegn
Glædelig jul!
1 års jubilæum
Når frosten kommer
Tre meter træstub
Radar i gourmethaven
Høst
En tosset musvit
Den største mejsekasse
Junglen i drivhuset
(driv)husdyr
Bladlus i drivhuset
Tanker om gensplejsning
Eksplosion i haven
Snevejr i juni
Rødder
Far planter gulerødder
Såtid
Årets første tomat
Foråret nærmer sig
Vinterstemning
Godt nytår!
Julestemning

Årets gang »

Grundlovsmøde

En havemand har ikke rigtig tid til at gå til grundlovsmøde. Derfor blev grundlovsdag holdt herhjemme i haven. Man kan da også sagtens holde en lille tale for planterne derude. Og fortælle dem lidt om grundloven, og hvorfor vi skal være glad for at have sådan én, og hvad det vil sige at være en del af et samfund.

Her i haven er den mest elementære regel i grundloven enkel: Hvis du ikke kan finde ud af at stå på række, så er det ud! Ret enkelt, ikke?

Nu kunne man sige, at det er svært at håndhæve, men det er i virkeligheden temmelig nemt. Vi har taget ved lære af politikerne. Når der kommer nogle planter og gerne vil optages i vores lille samfund, så skal de til eksamen. Vi tester deres egnethed til at leve her. Konkret sker det ved at se, om de kan stå på række. Hvis ikke de kan det, bliver de afvist.

Og det har jeg så stået og holdt en lang tale om for planterne. Men hører de efter? Hjælper det? Hmmm.... der er ihvertfald stadig temmelig mange planter i haven, der ikke kan stå på række. Måske skal de bare have en gang Roundup? Nej, ingen endlösung her! Det handler nok mere om at finde en balance.

Problemer i cyberspace

Desværre blev grundlovstalen afbrudt flere gange på grund af problemer i den elektroniske verden. Gourmethaven.dk skulle flytte til en anden server. Gourmethaven har jo længe boet på et webhotel, og nu havde firmaet bag hotellet bestemt, at nu skulle dette hotel lukkes, og vi skulle flytte til et andet hotel.

Flytningen gik trægt, for flyttefolkene havde svært ved at komme gennem de smalle døre. Og så var der den lille detalje, at omadresseringen af post gik helt i kludder, for man glemte at sætte vores navn på døren. Derfor var der en del post, der aldrig nåede frem til os. Til gengæld fik vi en masse reklamer væltet ind ad døren hele tiden.

Nu har vi valgt indtil videre at flytte ind på et andet hotel. Det er ganske vist et turistklassehotel, hvor der somme tider er kø ved elevatoren, men dørene er brede, værelserne er store, sengene bløde, og postbudet kender adressen, så vi får igen post til tiden.

For at komme til sagen: hvis du mellem tirsdag 5/6 om eftermiddagen og fredag 8/6 om morgenen har sendt en mail til os, eller du har sendt en besked gennem en formular her på webstedet, og hvis du undrer dig over at vi ikke har svaret - så send den lige én gang til. Nu virker mail normalt igen.
Svært at så i tør jord

Det er ikke helt nemt at så i denne tid. Jorden er utrolig tør, for det er mange dage siden, der er kommet regn af betydning. Når nu man skal så, kunne man selvfølgelig give jorden en ordentlig omgang med havevanderen dagen før, men det er ikke nødvendigt.

Istedet kan man vande godt og grundigt i bunden af sårillerne, inden frøene sås. Bagefter dækkes den tørre jord over, og der er fugt nok i jorden til det første par dage. På den måde får de nysåede frø nogle dages forspring i forhold til ukrudtet, og det bliver nemmere at holde bedet rent.

Men hold øje med, hvornår der skal vandes, for vandet i rillen varer ikke evigt.

Knolde

Som fortalt tidligere på året, er der kommet nogle forskellige nye knolde til i haven i år (de kan godt finde ud at stå på række, men har fået dispensation til at stå i tilfældig orden). De begynder at vokse godt til nu. F.eks. Knoldgaltetand, hvis spinkle stængler og blade sagtens kunne forveksles med én eller anden krydderurt ved et hurtigt blik. Vi glæder os til at nyde de delikate og sjove små Michelin-mænd engang til efteråret.

Jordskokkerne gror godt trods det tørre vejr, men nu er der vist efterhånden ingen vej uden om. Nu skal der vandes - ikke bare jordskokkerne, men de fleste ting, der er ved at få lidt størrelse.

I år har vi 3 slags jordskok i haven, En almindelig cremefarvet med gode store knolde, og én med rødt skind, der også har en god størrelse. Ingen af disse kender vi sortsnavnet på, for de er købt hhv. på torvet og i et supermarked. Nyt i år er den lille aflange jordskok med mørkerødt skind. Den hedder Dwarf og kommer fra den Økologiske Have i Odder. Jeg fik en portion knolde i bytte for nogle forskellige frø, man gerne ville prøve i haven. Sortsnavnet kommer antageligt fra egenskaben, at den i modsætning til alle andre sorter, jeg kender, kun bliver ca. en meter høj.

Bierne har travlt

Der er en vældig summen for tiden i purløgsstykket. Bierne vimser rundt fra blomst til blomst. Det er ret interessant at prøve at følge én enkelt bi et stykke tid. Man vil da se, at den ikke bliver ret længe på én blomsterstand ad gangen, men flyver nærmest på må og få fra blomst til blomst. Det gælder ikke bare i purløg, men i alle mulige forskellige slags blomster. Man kan næsten få den tanke, at bier ved noget om genetik, og derfor sørger for at flytte pollen på kryds og tværs mellem mange planter for at undgå indavl.

For nu at blive i løgslægtningene, kan vi i denne tid glæde os over skovløgenes flotte topløg, der netop nu er ved at blive udviklet. Både de små topløg og hovedløgene kan i en snæver vending bruges som alternativ til hvidlør, der som regel ikke er klar til brug på denne tid af året.

Babington porreløg

En anden slægtning, der ligner skovløget meget, er Babington porreløg. Den gror på samme måde, og formerer sig ligesom skovløg både ved at dele hovedløget i flere fed og ved at sætte topløg. Den ligner skovløg, men er meget større, men den er endnu ikke så langt fremme i udviklingen som skovløg, topløgene er ikke på vej til at blive dannet endnu.

Når man ser Babington porreløg lige nu, er det nemt at forstå navnet, for den ligner porre temmelig meget, men det er ikke en porre, det er løg. Senere på året vil det tydeligt fremgå, at der er tale om løg.

Læs eventuelt også:

Transpirationsteorier
Jordskok
Skovløg
Babington porreløg

 • Vand i så-rillerne, inden frøene sås
  Vand i så-rillerne, inden frøene sås.
 • Jordskok Dwarf
  Jordskok Dwarf.
 • Bi i purløgsblomst
  Purløg i blomst.
 • Skovløg
  Skovløg.
 • Knoldgaltetand
  Knoldgaltetand.
 • Babington porreløg, Babington´s Leek
  Babington porreløg ligner porrer om foråret.