Fire kvadratmeter rødbeder

Indrømmet, det er lidt skørt! 15 rødbedesorter.... det er nok lige i overkanten! Men sådan er det altså. I et af havens bede har jeg sået rødbeder i rækker på tværs i bedet. 1 række pr. sort. Der er alle mulige slags: runde, aflange, røde, hvide, gule og stribede.

Tja, hvis det skal være helt rigtigt, er der ikke kun 15 sorter. Der er 18 sorter, for nogle uger efter de første rækker var sået, kom jeg tilfældigvis forbi et supermarked, hvor der var restudsalg af frø. Og der var 3 rødbedesort imellem, som jeg ikke allerede havde. De er ganske vist lidt mindre end de andre, men mon ikke de når at komme med alligevel, inden vinteren kommer.

Og hvorfor nu så mange rødbeder? Det hele startede med, at Veronica fra PØ under en telefonsamtale om en eller anden artikel spurgte: Har du aldrig tænkt på at skrive noget om rødbeder? Det havde jeg sådan set aldrig tænkt over, så den skulle lige bundfælde.

Ikke for det, jeg har ofte dyrket såvel bladbeder som rødbeder. Flere forskellige farver og typer. Og jeg har prøvet at avle frø af rødbeder. Men det kniber nok lidt med interessante rødbedebilleder og en fornuftig sammenligning af forskellige sorter. Men udfordringen var givet, interessen skabt, og vi blev enige om, at så skal det være til næste år.

Når nu det skal være, hvorfor så ikke gøre det med maner? Kasserne med gamle frørester blev finkæmmet, og hver gang jeg kom forbi en frøhylde i en butik, blev rødbedudvalget studeret. Nu står der godt 4 kvadratmeter bed med rødbeder i haven.

Ikke alene spirede frø af alle de nyindkøbte sorter fint. Alle de gamle, som egentlig var over sidste salgsdato, spirede også rimelig godt. Rødbedefrø forventes at holde 3-6 år, og disse ligger åbenbart i den høje ende.

18 sorter. Vandvittigt! Nu får vi se, om de alle lykkes, men mon ikke der under alle omstændigheder kommer nok forskellige til at man kan få et indtryk af, at en rødbede ikke bare er en rødbede.

Sorterne i bedet er: Cvickla, Albina Vereduna, Crossby´s Egyptian, Burpees Golden, Egyptische Platrunde, Blankoma, Solist, Chioggia, Jätterödbeta, White Devoy, Boltardy, Cylindra, Buul´s Blood, Moulin Rouge, Crapaudine, Detroit 3, Forono og Juwa kugel.

Mon ikke der bliver til en gang borscht eller to?

Læs eventuelt også:

Rødbeder er røde, eller....?
Frøavl af rødbede og bladbede
Rødbeder i massevis
Zigzagplante

Rødbede Beta Vulgaris
Årets rødbedebed tæller mange sorter.

'
 

© Copyright 2007, Gourmethaven. Oprettet: 10. August 2007.

9 online
free counters