Nytårsraketter over Trige

Så gik det år

Den opmærksomme læser har måske observeret, at der ikke er noget Årets gang 2009. Det er helt bevidst, for efter 5 år med årets gang, kunne det ind imellem godt føles som om det var lidt de samme ting, der blev gentaget igen og igen. Inspirationen manglede ganske enkelt.

Efter et års pause står tastaturet atter klar til at modtage de nye ideer, der sikkert kommer dumpende i løbet af året.

2009 har på mange måder været et underligt år, der har været præget af finanskrisen og af at mange har svært ved at finde arbejde.

Gode ting er der dog også sket. F.eks. glæder mange politikere og eksperter sig over, at antallet af trafikdrab er faldet. Det er glædeligt, selvom de fleste ved, at den væsentligste underliggende årsag ikke skal findes i betydelige forbedringer af trafiksikkerheden men i det enkle faktum, at trafikmængden er faldet.

Men måske kan vi alligevel lære noget af det. Måske når vi en forståelse af, at øget trafik ikke bare er godt. Måske lærer vi at tænke os om, inden vi kaster os ind bag rattet for at køre til bageren eller den anden ende af landet. Måske finder vi ud af at indrette samfundet, så det bliver realistisk for flere at klare sig uden bil. Måske, måske, måske...

Hvid jul

For første gang i lang tid blev det rigtig hvid jul her i år. Det var lige noget, børnene kunne bruge til noget. Hvem ved, måske er resultaterne af klimatopmødet COP15 i december måned allerede slået igennem? Nå - nej, næppe. Faktisk kom der ikke meget andet end varm luft ud af det møde. Det er svært, når mange lande i forskellig situation skal nå til enighed, og når hver især skal give køb på noget, der kan mærkes.

Men en proces er startet. Nu er vi i det mindste begyndt at tale om problemet og hvad der skal til for at løse det. Måske bliver totusindogtierne det årti, hvor vi gør noget seriøst ved vores påvirkning af miljøet. Måske holder vi helt op med at lytte til Lomborgs "lad stå til" budskab. Måske lærer vi at indrette samfundet, så vi ikke skal brænde en masse energi af for at løse banale problemer. Måske, måske, måske...

Det betyder ganske vist, at vi så må opgive drømmene om at kunne dyrke de mest eksotiske vækster på friland, men det kan vi vel leve med.

Under dynen

At have hvid jul er ikke bare populært hos ungerne. Faktisk er det ret godt for haven. Dels ser det pænt ud med sneen, men en kold vinter med sne er temmelig praktisk. Under den hvide dyne er der ikke så vældig koldt endda, men der er koldt nok, til at ukrudtet ikke gider vokse. Sneen ligger som en beskyttende dyne over jorden. Når sulten melder sig, kan sneen skrabes til side, og der er frit valg.

F.eks. har vi lige hentet en spand jordskokker op af vores lille guldmine ude bagved. Der er for mindst et par hundrere kroner i den portion, dagens priser taget i betragtning. Det er en konstant kilde til forundring her i huset, at noget der vokser så villigt og med så lidt pasning, kan koste så meget i butikkerne. Men lad nu det være, for jordskok er en herlig grønsag.

Jordskokkerne skal bruges til dels til at koge en ordentlig skudefuld suppe til en flok gæster, der snart kommer på besøg, dels at give til nogen, der gerne vil have dem. For vi har stadig masser at tage af...

Bliver det god høst i år?

Frøkatalogerne begynder at tiltrække sig opmærksomheden nu. Der skal drømmes og planlægges. Der skal prioriteres og bestilles. I den proces kan vi glæde os over, at der er stor sandsynlighed for en god høst i år, for som vejrvarslet for Sylvesters dag siger: "Hvis det regner nytårsaftens dag, bliver det en dårlig høst". Hvis ellers man tror på sådan noget pjat.

Gort nytår!

Læs eventuelt også:

Jordskok
Vejrvarsler

Fyrværkeri

Spand med jordskokker
En spand jordskokker - netop gravet op ad jorden, der endnu er frostfri - beskyttet af snedynen.

Nytårsaften

'
 

© Copyright 2010, Gourmethaven. Oprettet: 1. Januar 2010.

10 online
free counters