På besøg hos Solidarität

Vi har været på besøg hos Solidarität. Jo, det er skam rigtig nok. Sammen med ca. 60 andre danske cyklister har vi været på en dejlig cykelferie i Gera i Thüringen i det sydøstlige Tyskland (tidligere DDR). Vi var gæster hos aktive medlemmer i Radfahrerklub Solidarität 1895 Gera e.V. på en tur arrangeret af Dansk Cyklist Forbund, Højfyns afdeling. Vi camperede på græsset ved cykelbanen i Gera

Det var en helt igennem herlig oplevelse. Folkene fra Solidarität havde hver dag arrangeret tre guidede cykelture på hhv. 40 km, 60 km. og 80 km. eller mere. Et fantastisk stykke arbejde havde de lagt i det. Vi kørte rundt på dejlige ture på smukke stier og veje med kun lidt trafik. Det er en fantastisk fordel at have stedkendte til at finde de gode veje.

En ting, der er virkelig slående ved området, er de mange kolonihaver. Hvis vi går og tror, at Danmark er et land med koloninavekultur, kan vi godt pakke sammen. mange kolonihaver har jeg aldrig før set på ét sted.

Virkelig bemærkelsesværdigt er det, at næsten alle kolonihaverne er passet utroligt flot, og at der dyrkes mange grønsager. Noget er naturligvis historisk bestemt, da det tidligere har været en nødvendighed at supplere husholdningen med billige grønsager fra egen have, men mange holder fast i traditionen. Også i parcelhushaverne er køkkenhaver et helt almindeligt syn i Thüringen.

Vi så også flere steder, at der på marker var afhegnet et lille område, der var afsat til køkkenhave. F.eks. et sted, hvor vi cyklede langs floden Weiße Elster. Der - lige midt i en mark med geder, var den smukkeste lille køkkenhave. Det kan virkelig varme en grønsagsentusiast om hjertet at se så smukke haver.

Ved borgen Osterburg ved Weida er nok den have, der til nu er den højest beliggende have, jeg har set. Med udsigt over byen Weida´s tage og floden ligger haven smukt anlagt med højbede og træer.

Der er en mere alvorlig symbolik ved haven. Nogle træer er plantet til støtte for selvhjælpsforeninger af mennesker med sygdomme som sukkersyge, knogleskørhed, hjertesygdomme og kræft, og en virkelig spændende ide er, at nogle af bedene passes af byens børnehaver.

BUGA, Bundesgartenschau

I Gera og Ronneburg er der Bundesgartenschau, som er en kæmpemæssig haveudstilling. Desværre mest om prydhave, så vi fravalgte at bruge en dag til at se udstillingen. Men vi kunne ikke undgå bemærke udstillingen, for overalt i området var der reklamer for BUGA.

Og når "dem fra gourmethaven" er i Gera, er der ingen tvivl. Så må vi hen på:

Küchengartenallee

På Küchengartenallee ligger Orangeriet og Küchengarten. Der er nu ikke så meget orange i orangeriet mere, for det bruges til kunstudstilling. Der er heller ikke så meget køkkenhave i Küchengarten mere, for nu er den blot en park. Men engang var det en flot køkkenhave, og orangeriet rummede mange eksotiske varmekrævende planter.

Det med haverne fyldte nu ikke så meget på turen, men det var sjovt og interessant at se de mange flotte steder. En af de virkelige foræringer som børnefamilie fik vi, da der var én der punkterede, og guiden kom hen og sagde til os: Tag I bare og kør hen til dyreparken lige derhenne, mens vi lapper. Så mens vi ventede, plukkede ungerne græs til dådyrene.

Det var virkelig populært hos børnene såvel som hos dådyrene. For græsset udenfor hegnet var meget længere og mere saftigt end indenfor. Efter en lidt skæv start, hvor den dominerende han spyttede på Toke, blev de fine venner. For som Toke forsvarede sin nye ven Man kan jo ikke sådan bare blive venner med det samme, man skal jo lige lære hinanden at kende.

Det var en virkelig dejlig ferie. Medlemmerne i den lokale cykelklub gjorde et fantastisk stykke arbejde Se evt. billeder fra cykelferien i Gera, Thüringen. Hvis du vil vide lidt om geografien, kan du se på dette kort, hvor nogle af cykelturenes mål er, og hvor vi boede.

Fluer på arbejde

Det var lidt spændende at komme hjem efter Tysklandsturen og se, hvordan det gik med gulerodsprojektet. En af gulerodssorterne er isoleret i et bur af insektnet, og indsatte fluer skulle sørge for bestøvning. Da vi tog afsted var der ikke vildt mange fluer. Nok til de blomster, der var modne på det tidspunkt, men lige i underkanten i det lange løb.

Det var en lettelse at se, at rigeligt af maddikerne var blevet udklækket til fluer, så bestøvningen var sikret. På nogle af skærmene kan man allerede, at der er ved at blive dannet små gulerodsfrø. Der skal nok blive masser af gulerodsfrø til frøsamlernes medlemmer af sorterne Early Scarlet Horn og Belgian White.

Læs eventuelt også:

Frøavl af gulerod
Gulerod Belgisk Vit
Gulerod Early Scarlet Horn

Cykelferie med DCF og Solidarität i Gera iThüringen
Cykelferie med Dansk Cyklist Forbund og Radfahrerklub Solidarität i Gera,Thüringen

Haven i Osterburg ved Weida.
Have med udsigt i Osterburg ved Weida.

Køkkenhave i gedemark.
Midt i en mark med geder så vi denne velholdte køkkenhave.

Dådyr
Dådyret slikker sig om munden som i forventing om saftigt græs.

Fluer i bur af insektnet.
Fluer i bur af insektnet.

Fluerne i gulerodsblomster i bur af insektnet.
Fluerne arbejder i gulerodsblomsterne i buret.

'
 

© Copyright 2007, Gourmethaven. Oprettet: 24. Juli 2007.

9 online
free counters