Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Årets gang arkiv
Hjemme-fitnesscenter
Tilladt at bytte frø
Frøpolitik, forædling og trætop
Snart lovligt at bytte frø
Miljøvenlige plastiklåg?
Børnearbejde
Foderkugler til alle
Brudstykker af en landsbys havehistorie
Frøsamlernes Jubilæum
Se det fra sneglens side
Patent på arvestykker?
Nytårschili og økologiens venner
Historien om Nikolay Vavilov
Haven i Hune
En duft af skovbund
Hvem ejer den genetiske arv?
Knækko og Milo
Alle gode gaver
Frøsamlere i Holstebro
Snedriver i haven
Figenbladet
Karens hus
Urtehave i køkkenet
Tomatskoven
Frøsamlere og frøsnappere
Først skal træet vises
Så gik det år
Frøkursus og "julesalat"
Vintersalat
Millioner til sortsbevarelse
Æbletyveri
Hakke, skovl og spade
Ukrudt eller braklægning?
Byens bedste kompost
RSS feed på gourmethaven
Sneglejagten er gået ind
Hurra, jeg er millionær!
Godt man ikke er en ko
Sne - det rejser vi da efter
Ikke en frøhandel
Countdown 2010, biodiversitet
En produktiv dværg
Længe leve Kyoto-aftalen
En underlig kartoffel
Vinteren er på vej
Blå og bolchestribede chips
Rejehop og sjældne knolde
Sofabordets glæder
Suppestenen
Rødbeder er røde, eller....?
Det skulle forbydes
Permakultur og forundring
Flere dræbersnegle
Har vi dræbersnegle?
På kanten af Samsø
Rødbedebedet
Sov med ukrudtshajen
Ferie og fluer
Frilandshaven
Grundlovsmøde
Blade så store som A4-ark
Nu også på tysk
Transpirationsteorier
Rød måne og frøsnapperne
I sne står urt og bil i skjul
Tomater og containerskibe
Gensplejsning i baghaven
Godt nytår!
Køkkenhave under juletræet
Glædelig jul
Julechili
Gulerødder på Ærø
Den første frost
Nyt og gammelt på nettet
Plukke gulerødder
Løgneren fra Umbrien
Frøsamler årsmøde 2006
Havedage i Den Gamle By
Vietnamesiske specialiteter
Skalotteløg-frø
Fluer og gamle gulerødder
Vandmangel
Fodringstid
Pariserkarotter
Rejsegilde
Pakken fra Prag
Træ, bold og cykler
Hønsefødder og gulerødder
For meget hæk
En regnvejsrdag
Aprilsnar
Nationalfarver
Plusgrader
Forsinket forår
Chili- og peberspirer
Frøsprederne
Den sidste peber
Gode bønner?
Julesne til nytår
Ragnarok
Det lange efterår
Kartoffelferie
Efterår
Zebra i drivhuset
Gemüseorkester
Våd sommer
100 meter hæk
Zigzagplante
Prøveflyvning
Alene hjemme
Økologisk græsplæne
Det summer af forår
Sent forår
Æggeblomme spires
Robot som havemand
Vinteren strenges
Vintervejr
Stormvarsel
Plantepinderegn
Glædelig jul!
1 års jubilæum
Når frosten kommer
Tre meter træstub
Radar i gourmethaven
Høst
En tosset musvit
Den største mejsekasse
Junglen i drivhuset
(driv)husdyr
Bladlus i drivhuset
Tanker om gensplejsning
Eksplosion i haven
Snevejr i juni
Rødder
Far planter gulerødder
Såtid
Årets første tomat
Foråret nærmer sig
Vinterstemning
Godt nytår!
Julestemning

Årets gang »

Forårets blomster

Foråret nærmer sig

Så blev det endelig sommertid. Nu er vi godt forbi forårsjævndøgn, daglængden er allerede over 13 timer. Hver dag øges daglængden med ca. 5 minutter for tiden. Man kan næsten mærke forskellen fra dag til dag. Og der er stadig lidt dag tilbage til en lille tur i haven, når man kommer hjem fra arbejde. Derude i haven pibler forårsblomsterne frem - den ene efter den anden.

Herligt!

Nogle af de andre medlemmer af Frøsamlerne har ønsket at få tilsendt frø af nogle af de sorter, der er udbudt fra gourmethaven i år. Så nu har de fået frø af sorter, der ellers ikke er til at skaffe. Det er dejligt og sjovt, når andre har lyst til at dyrke nogle af ens sjældne favoritter. Så er de også med til at bevare sorterne. Husk, den bedste måde at bevare frø på, er ved at give nogle af dem væk.

Haveplanen er snart ved at være klar i detaljer. Så nu er det bestemt, hvad der skal sås og plantes hvor. Så er det bare at vente, til tid er.

Freja er ved at vokse fra den gamle cykel, som hun begyndte at køre på sidste år. Så nu er den "nye", som vi har fået af nogle venner, der har store børn nu, blevet taget ned fra loftet. Den skal vaskes, renses, smøres og justeres. Et par defekte dele skal skiftes, og manglende skruer skal sættes på. Og Tokes cykel trænger til nyt katteøje og kædeskærm. Jo, det er ved at blive forår nu. Nu skal vi ud at cykle.

Kartofler

I køkkenet har kartoflerne fået plads i et hjørne, hvor de kan stå og vente på, at jorden bliver en lille smule varmere, og på, at der snart ikke er så længe, til den sidste fare for frost er ovre.

Egentlig er det for varmt i køkkenet. Det bedste ville nok være et lyst sted med en temperatur på omkring 12 graders varme. Men sådan et sted har vi ikke. Så kartoflerne må nøjes.

Det er vigtigt, at de står lyst. I mørke får de lange spinkle lyse spirer, der ikke kan bruges til noget. De knækker bare af, når kartoflerne bliver lagt i jorden, og så har kartoflerne brugt energi på at lave spirer til ingen verdens nytte. Spirerne skal være korte og kraftige, og de skal være grønne eller blålige. Så får kartoflerne et forspring, og vil hurtigt begynde at gro, når de kommer i jorden. Indimellem er kartoflerne ved at blive lidt rynkede. Så får de lige et par sprøjt vand med forstøverflasken. Det er bedre end reklamerne for konens fantastiske anti-rynke-cremer.

Nu gælder det bare om at ramme det rigtige tidspunkt. Kartoflerne skal sættes, så de lige præcist kommer op dagen efter den sidste nattefrost. Det er et lotteri hvert år. Som regel helgarderer vi.

Kuvøsen

De små spireplanter til drivhuset begyndte deres tilværelse inde i huset på et lille skrivebord i entreen. Det blev ryddet et par uger, mens frøene spirede. Men huset er ikke stort nok. Nu skal pladsen bruges til sit oprindelige formål, så spirebakkerne er flyttet til en tidssvarende vinterhave med alle moderne bekvemmeligheder som f.eks. termostatstyret gulvvarme og højfjeldssol.

Spøg til side. Den står ude i drivhuset, og ligner mest af alt en kuvøse. Det er en kasse beklædt med 2 lag kraftig bobleplast. I bunden er der installeret varme-kabler. 200W og 300 W.

Det giver mulighed for at regulere varmetilførslen efter behov: 200W, 300W eller 500W. For nogen tid siden blev el-varmen i huset udskiftet med fjernvarme, så der var lige en gratis termostat fra gulvvarmen i badeværelset til overs. Reguleringen går fint. Om dagen et par og tyve grader. Om natten 18-19 grader. Temperaturen holder fint - også selvom der en del nætter på det sidste har været 4-5 graders frost.

Her fornyligt fik jeg øje på en reklame for termoplader i polycarbonat. De fås i en glasklar udgave med fantastisk lysgennemgang og bedre isolering end 3-lags termoruder. Det må da lige være sagen! Og så bliver jeg fri for at kigge på det grimme bobleplast, og det isolerer bedre, så det er billigere i strøm. Og prisen for plader til kuvøsen er kun lidt over 3.000 kr. Oooops ... sagde du TRE TUSINDE! Nå ... bobleplast er da egentlig også meget pænt. Og så er det meget nemmere at pakke væk, når kuvøsen skal stilles til side senere på foråret og så ... øh ... og så .... øh nå - skidt med det.

Solen er ikke kraftig nok til at trænge gennem plastic-isoleringen. Selv med glasklare sider i kuvøsen ville forårssolen nok være lidt spag, så der er plantelys monteret i kassen. Den slags neonrør har ellers været ret kostbare førhen, men i år har jeg købt et par 36 W rør i Bauhaus til omkring 80 kr stykket. Så nu er der to 36W Osram Biolux, et 36W Osram Floura og et 30W Osram Floura.

Den kunstige solopgang og solnedgang i kuvøsen styres af et mekanisk tænd-sluk ur. Det er vigtigt, at f.eks. tomat og peberfrugt har en mørk periode hver nat, da det er den slags planter, der ikke kan trives i konstant lys. De tilhører jo Solanaceae, natskygge-familien.

Det er anden sæson med kuvøsen, men første år med "rigtigt" plantelys. Sidste år blev planterne temmeligt ranglede, og den grønne farve var lidt for lys. Selvom et af de almindelige lysstofrør hen på sæsonen blev skiftet med et planterør, var planterne ikke helt pæne at se på, da de blev plantet ud i drivhusene. De kom sig dog hurtigt.

Allerede nu kan det ses, at planterne i år er mindre ranglede og lidt mørkere i løvet end sidste år. Det er udmærket at sænke temperaturen lidt, når der ikke er lys. Sådan er det jo også i naturen. Sørg blot for, at rodtemperaturen aldrig kommer under 15 grader, for det vil sætte tomat- og peberplanterne for meget tilbage i vækst.

I løbet af få dage skal planterne prikles, så de kan få lidt mere lys og lidt mere jord og næring. De dage, hvor det er godt vejr, skal der åbnes til planterne, og temperaturen langsomt sænkes, så det kommer til at passe med temperaturen, når de bliver plantet ud i drivhuset.

Der sidder en ..... i mit vindue

Tomatplanten i køkkenvinduet har vakt misundelse. Det kan da heller ikke overdrives nok, hvor godt årets første tomat smagte. Nu har vi ikke så mange sydvendte vindueskarme, så det er kun blevet til denne ene plante. Den bliver jævnligt beskåret kraftigt for at den ikke skal fylde vinduet helt op. Lige nu har den tre små klaser med tomater, og en hel del flere på vej, men vi må nok vente endnu et par dage endnu, inden de er modne nok til at spise.

Hver gang, vi får små cherrytomater, spørger Aske, om det er vores egne, og så skal han lige hen og checke i vinduet, om de er der endnu. Om en måneds til eller så kan tomaten holde flyttedag til et af drivhusene, og jeg lover, at så skal jeg nok holde op med at beskære den så voldsomt.

Læs eventuelt også:

Årets første tomat

Eksterne links

Frøsamlerne

  • Kartofler til spiring
    Kartofler til spiring
  • Varmekassen
  • Varmekabler
    Varmekabler
  • Plantelys
    Plantelys
  • Chili og peberplanter
    Chili og peberplanter
  • Tomater i vindueskarmen
    Tomater i vindueskarmen