Hilsen fra de varme lande

Nu begynder peberfrugter, chilier og tomater for alvor at modnes i drivhuset. De har ellers ladet vente længe på sig, for sommervejret har ikke netop været det bedste til de varmekrævende vækster.

Navngivningen af sorter er et kapitel for sig. Nogle gange rammer navnet lige i plet. Det gælder f.eks. chilien Chocolate Cherry, som ganske vist er noget større end kirsebær, men de er helt runde som kirsebær og har en meget smuk chokoladebrun farve.

Andre sortsnavne må vel nærmest opfattes som et ufint forsøg på at sælge varen under falsk varebetegnelse. Det kan f.eks. være en tomat som Ukrainian Pear. Det er muligt, at den kommer fra Ukraine, men den hverken smager som eller ligner en pære.

Desuagtet er det lidt som at få en hilsen fra de varme lande, når man går ud og plukker i drivhuset.

Das erste Wiener gemüseorchester

Nu, vi er uden for landets grænser. Tænk engang, der findes et grønsagsorkester. Hvem sku' nu ha' troet det?

Ensemblet, som blev stiftet i 1998, består af 8 musikere, en lydtekniker og en kok. Ifølge eget udsagn tager de musikken ganske alvorligt.

Medlemmerne af ensemblet er ikke vegetarer, men har på den anden side set heller ikke noget mod grønsager.

Musikerne fremstiller selv deres instrumenter. Når de skal holde koncert, starter de dagen med at købe en trillebør fuld friske grønsager. Nogle grønsager bruges som instrumenter, som de er, mens andre skal forarbejdes. Det gælder f.eks. gulerodsfløjter og gurkofoner. Grønsagernes friskhed er vital for instrumenternes klang, og bærer hovedparten af ansvaret for en god lyd.

En vellykket koncert slutter altid med, at instrumenterne koges til suppe, og serveres for publikum. Det er her kokken kommer ind i billedet.

De har desværre endnu ikke givet koncert i Danmark, men måske kommer det engang. Indtil da må vi nøjes med at lytte til uddrag fra de af orkestret indspillede CD'er på hjemmesiden http://www.gemueseorchester.org/.

Det er ikke nemt at beskrive musikken med ord, hvorfor der kun kan opfordres til at besøge deres hjemmeside for med egne ører at stifte bekendtskab med den nye musikgenre, grønsagsmusik.

Blandede resultater i drivhuset
Bortset fra tomater, peber og chili, er årets resultater i drivhuset så som så. Det er nok tvivlsomt, om auberginerne kommer til at give noget særligt i år, selvom planterne er vældig virile med store blade. Men vi kan jo altid håbe på Indian Summer.

Til gengæld er der et par små eksperimenter, der ser ud til at være godt på vej. Nogle Ingefær blev plantet i foråret, og de gror flot og kraftigt. Det bliver spændende at se, hvor meget knold, der er under jorden, når de engang skal graves op i efteråret.

Et andet eksperiment går planmæssigt fremad. Tidligere på året blev det grønne af en ananas plantet i en potte, og minsandten om ikke den begyndte at gro. Den blev flyttet ud i drivhuset, og toppen er nu vokset ganske pænt. Når det bliver koldere, rykker den ind i vindueskarmen igen, og hvis den ellers klarer vinteren, skulle der være chance for ananas af egen avl til næste år.

Der er et par andre spændende planter i drivhuset i år. Måske lykkes nogle af dem, måske gør de ikke. Men den historie må vente til en anden dag.

Læs eventuelt også:

Chili og peberfrugt
Ingefær
Cayennepeber Tabasco
Chilipeber Chocolate Cherry
Tomat Ukrainian Pear

Tabasco blomst
Tabasco blomst..

Chili Chocolate Cherry
Chili Chocolate Cherry.

Tomat Ukrainian Pear
Tomat Ukrainian Pear.

'
 

© Copyright 2005, Gourmethaven. Oprettet: 14. August 2005.

11 online
free counters