Nu er det så-tid

Det er på høje tid at begynde at så nu i starten af marts. Mange af de tomat-, peber- og chilisorter, der senere skal plantes ud i drivhusene, har så lang udviklingstid, at det er nødvendigt at starte tidligt for at få modne frugter (og frø), inden det bliver for koldt til efteråret.

Men der er stadig lang tid, til der skal plantes ud, for i et uopvarmet drivhus må man være helt sikker på at vente, til faren for kolde nætter er ovre.

Der findes mange forskellige måder at så frø på. Og der findes mange forskellige systemer af såbakker. Nogle er gode, nogle er dårlige. Og naturligvis er smag og behag forskellig. Uanset system og metode, er det vigtigt, at temperatur og fugtighed er tæt på det optimale under hele fremspiringen, og mens planterne er spæde.

Her i Gourmethaven er en vigtig parameter i valg af system, at tingene skal kunne passe sig selv et stykke tid. For dels er "le Chef" en travl herre, som af og til er bortrejst i nogle dage, og dels er der ikke altid lige tid til at se til planterne hver dag, når arbejde og 3 børn skal passes. Og det er ubærligt, hvis et par dages fravær medfører en katastrofe. Der står alt for meget på spil.

I efterhånden mange år er valget faldet på Pindstrup Minikap 60, således også i år. Fordelen ved dette system er, at den nødvendige mængde vand til rummene i såbakken ved hjælp af en kapilærmåtte trækkes op fra et vand-reservoir under bakken. På den måde er det ikke nødvendigt at vande særligt ofte.

En anden positiv ting er, at bakken kan bruges år efter år, blot skal kapilærmåtten skiftes. Kapilærmåtter kan købes i metermål, og så kan man selv klippe ud - det er meget smartere end at købe en lille pose skræddersyede til en masse penge. Med en lille varmeplade under kapilærmåtten kan man sikre en god spiretemperatur. De fleste tomat og pebersorter har en god fremspiring ved 23-25 oC, og hvis bakkerne er placeret i stuetemperatur, giver varmelegemet lige nøjagtigt den ekstra varme, der skal til.

En såbakke har 60 rum. Det kan synes voldsomt, men hvis man gerne vil have mange forskellige slags planter, og hvis man gerne vil have et par planter at vælge imellem den dag, der skal plantes ud, så bliver der hurtigt fyldt 2-3 bakker op.

Hvis det er almindelige frø med god spireevne, kommer der 2 frø i hvert rum, og de mindste eller svageste planter bliver fjernet. Hvis det er nogle specielt sjældne frø, som der ikke er så mange af, kommer der kun et frø i hvert rum, og ikke alle frø i samme bakke. Hvis det er lidt for gamle frø eller frø, der erfaringsmæssigt spirer dårligt, kommer der måske 4 frø i hvert rum, men her er det vigtigt at fjerne overskydende planter hurtigt for at give plads til den, der skal overleve.

Så- og priklejord

Valg af så- og priklejord er et emne, der giver større og større kvaler. Begejstringen for Pindstrup Minikap smitter ikke af på alle deres sphagnum-produkter. Så- og priklejord fra havecentret er som regel findelt sphagnum tilsat kunstgødning. Nogle gange kan man være heldig at få naturgødet komposteret sphagnum. Men det er stadig sphagnum. Og sphagnum er højmose puttet på poser. Og nu er der snart ikke mere højmose tilbage i Danmark. Vi kan selvfølgelig bare sige "skidt med det", eller vi kan skynde os at frede resten, og så importere sphagnum østfra. Men føles stadig ikke rigtigt indeni.

Så derfor: Har du erfaring med et godt alternativ til sphagnum som så- og priklejord, så vær rar at sende en besked. Det kan f.eks. være information om, hvordan man selv kan lave et voksemedium, eller der kan være henvisninger om, hvor man kan købe andre og mere bæredygtige produkter.

Friske tomater

Tomatplanten, som midt i februar leverede årets første tomat, står og hygger sig i køkkenvinduet, og er her i begyndelsen af marts godt igang med produktionen. Flere blomstergrupper er nu ved at udvikle sig til små klaser med tomater.

Vi må nok erkende, at denne ene lille plante i køkkenvinduet ikke alene kan forsyne den 5 munde store familie med den nødvendige mængde tomater. Men sjovt er det da alligevel.

Husk forresten lige en ting, hvis du har en tomatplante til at stå inde: Det er en god ide lige at skubbe til planten eller blomsterne engang imellem. Ganske vidst er almindelige tomatblomster selvbestøvende, så de behøver ikke pollen fra andre blomster til bestøvning. Normalt sker bestøvningen, dvs. overførslen af pollen, inden blomsten åbner sig. Men det blæser sjældent særlig meget i en vindueskarm, og hvis ikke blomsterne får en smule hjælp til at ryste lidt pollen løs, er chancen for bestøvning ikke nær så stor, og så vil mange af blomsterne blot visne og falde af uden at danne frugter. Så gør det til en vane at give den et bette tjat en gang hver dag, når du kommer forbi.

Læs eventuelt også:

Årets første tomat
Tomat Rød pære

Nu er det tid at så peber og chili
Nu er det tid at så peber og chili

Højmose med kunstgødning
Højmose med kunstgødning

Tomater i vindueskarmen
Tomater i vindueskarmen

 

© Copyright 2004, Gourmethaven. Oprettet: 30. April 2004.

8 online
free counters