Miljøvenlige plastiklåg?

Det sprang i øjnene, da jeg sad og kiggede på ugens tilbus i Bilka: "Hjælp miljøet" - hvem vil ikke gerne det?

Arla og Bilka har en kampagne som i enkelhed går ud på, at man skal samle så mange plastiklåg som muligt fra mælk og yoghurt og aflevere dem i Bilka. Lågene bliver genanvendt til de kendte grønne mælkekasser, og for hvert indsamlet låg doneres 5 øre til Naturfredningsforeningen.

Det er helt udmærket, at vi har noget at sætte på bagagebærerne i Udkantsdanmark, og jeg har egentlig ikke noget mod Naturfredningsforeningen, selvom jeg kan undre mig over, at de vil lægge navn til den form for miljøarbejde. Helt ærligt, det er da en mærkelig måde at hjælpe miljøet på.

Når man skruer låget af, sidder der nogenlunde lige så meget plastik tilbage på mælkekartonen. Hvad skal der ske med det? Og hvorfor er der overhovedet plastiklåg på?

Her i huset har vi undret os over plastikskruelågene lige siden de blev indført. Hvad skal vi med dem? Kartoner uden skruelåg fungerer udmærket, og det er meget nemmere at få de sidste dråber ud. Derfor køber vi som regel mælkekartoner uden skruelåg.

Men genbrug går vi skam ind for - også genbrug af mælkekartoner. Vi bruger dem f.eks. til udplantningsplanter. Nå, nok om kiksede reklamer.

Vintermad
Årets første høst er foretaget i dag. Selvom det er koldt og klamt derude, og det blæser så meget at flere færgeruter er aflyst, er det besværet værd. En portion helianti er gravet op af havens klistrede jord. De er fine og saftspændte, lige til at bruge. Det var egentlig meningen, det skulle have været jordskoksuppe, men bedet med helianti er knap så fedtet, så det blev heliantisuppe i stedet. Helianti smager lige så godt, og de er nemmere at håndtere, for de er ikke så knoldede. Opskrift følger i nær fremtid.

På jagt i arkivet
De næste par måneder er lidt vanskelige, når vi snakker om noget interessant at putte i salatskålen - hvis altså ikke lige det skal hentes på den anden side af jorden. Jeg tror jeg vil gå jagt i lageret af gamle frøposer, og se om der skulle være noget, der kan sås og give et lille tilskud til salatskålen sidst på vinteren.
Læs eventuelt også:

Thai jordskoksuppe
Jordskok
Helianti
Borscht - rødbedesuppe

Mælk hældes op fra mælkekarton
Vi køber helst mælk uden plastik skruelåg.

Thailandsk inspireret jordskoksuppe
Thailandsk inspireret jordskoksuppe.

 

© Copyright 2015, Gourmethaven. Oprettet: 2. Januar 2015.

8 online
free counters