Foderkugler til alle

Solsort på foderkugle.
Denne solsort ved ikke, at solsorte ikke kan sidde på foderkugler.

Som før fortalt sætter vi stor pris på havens fugle. Fuglene er med til at give haven liv, og fuglelivet er med til at skabe en god balance i vores økologiske have. Desuden kan vi godt lide at se på fuglene og høre dem synge.

For at gøre haven ekstra tiltrækkende for fuglene plejer vi at fodre både med foderkugler og forskellige frø på fodrebrættet, og af og til at gammelt æble på jorden til droslerne. Mest i den kolde vinter, men også lidt hen på foråret.

Det betyder, at vi ofte har naboens dovne kat til at sidde og kigge lækkersultent op mod foderkuglerne. Vi beder den som regel skrubbe af - vi vil have vores fugle for os selv!

Foderkuglerne er først og fremmest tiltænkt mejser og andre småfugle, der er gode til at sidde der. De er tilsyneladende helt uvidende om det begreb, der hedder tyngdekraft, og bekymrer sig ikke stort over hvad der er op og ned.

Nogle gange sker det at andre vil fornøje sig med foderkuglerne. Et år havde vi en solsort, der havde specialiseret sig i - med megen vingebasken - at holde sig svævende ud for en foderkugle, mens den flittigt huggede i sig. Den var overbevisende god til det, men desværre fik jeg aldrig noget billede af det.

Men nu i år har en af solsortene lært sig at sidde på en foderkugle. Den gør det ofte, og får meget ud af det. Men, som det ses herunder smutter det engang imellem, og den falder ned.

Solsort felder ned.
Ooops !

Synes du det er en usædvanlig lille solsort, tager du fejl. Solsorten er helt almindelig i størrelse, men foderkuglen er XL. Og solsorten skal være velkommen, selvom den ikke var med i tankene, da foderkuglerne blev købt. Det ser ganske vist ikke så elegant ud, når den forsyner sig, men man kan vel være lidt tolerant.

Nu er det ikke alle usædvanlige gæster i foderkuglerne, vi er glade for. Forleden havde en mus fundet vej til det hængende spisekammer:

Mus på foderkugle
Musen er ikke klar over at foderkuglerne er forbeholdt fugle.

Det ganske imponerende, at musen har kunnet finde op ad grenene og ned af snoren til kuglen. Men beundringen til trods var vi den nu gerne foruden. Måske skulle vi alligevel indgå fredsaftale med naboens dumme kat?

P.S. Tilblivelsen af disse billeder er sket på en dyreetisk forsvarlig måde. Ingen dyr har lidt skade under optagelserne.

Læs eventuelt også:

Havens fugle
Hjemmelavede foderkugler

Blåmejser spiser fra urtepotte.
Blåmejserne bekymrer sig ikke stort over hvad der er op og ned. Derfor ophæver vi lige tyngdekraften.

'
 

© Copyright 2012, Gourmethaven. Oprettet: 21. Maj 2012.

6 online
free counters