Butsnudet frø, Rana temporaria

Flere dræbersnegle

Det bliver ved. Der er mange snegle. Det var ikke bare nogle få delegerede, der havde samlet sig til den årlige sneglekongres i vores have, for derefter at tage hjem igen. Der bliver ved med at være mange, og vi har fået bekræftet fra naboer og andre i kvarteret, at der er mange over det hele: Om vi har mange?..... Du kan bande på, at vi har mange! som bekendt, der bor i nærheden, udtrykte det.

Flere har ganske som os observeret, at de ikke bare har mange dræbersnegle, men at de også har mange flere tudser og frøer, end de plejer at have.

En nabo, der har aften og nat-arbejde beretter, at der på vejen, der tre huse herfra skiller villakvarteret fra skoven, vrimler med snegle og tudser, når han kommer sent hjem og vejen er fugtig.

Så der er desværre ikke længere nogen tvivl. Vi er blevet invaderet af dræbersnegle. Og hvad gør vi så ved det?

Hakke, hakke, stikke

Hver aften, efter sneglene var blevet opdaget, gik jeg tur i haven før sengetid, bevæbnet med pandelampe og tidseljern med langt skaft. Alle nøgensnegle, dvs. snegle uden hus, blev brutalt stukket ned. Antallet accelererede hurtigt til over 200 pr. dag. Dels blev jagtinstinktet skærpet, dels fik jeg en rutine med at gå flere stikketure hver aften.

Jeg begyndte at regne en aften. Jeg havde været ude at stikke, og havde observeret en dræbersnegl, der kom farende. Den "løb" én centimeter på 4-5 sekunder. Regne, regne... det betyder 7-9 meter på en time. Så hvis jeg kan overkomme det, tager jeg tre ture med en times mellemrum.

Efter nogle dage gik antallet drastisk ned igen. Under 50 pr. dag. Så kom der næsten en uge med rejse i forbindelse med arbejde, og nu er antallet tæt på 100 igen. Det bliver interessant at følge, hvordan det kommer til at gå fremover.

Ingen Ferramol .... endnu

Jeg har besluttet at vente med Ferramol en tid endnu. Det er ganske vist godkendt til økologisk brug, men måske bliver det aldrig nødvendigt. Og måske er det slet ikke den rigtige løsning. Vi får se.

Til nu har det været god latin at have jorden dækket hele tiden her i haven. Aldrig bar jord, undtaget lige når der er blevet sået. Det bliver jo nok nødvendigt at justere den filosofi lidt - i det mindste for en tid.

Idag har jeg brugt noget tid på at fjerne nogle gode sneglegemmesteder. Det er ellers ærgerligt, for uden dræbersneglene har det givet en god balance at have hækafklip og lignende til at ligge i et tyndt lag, hvor det ikke er i vejen. Det gør også, at ukrudtet ikke så let breder sig. Men den går altså ikke lige nu.

Fjernelse af en lille bunke grene og hækafklip afslørede iøvrigt en enkelt snegl og en hel masse snegleæg. Jeg tror, at jeg vil rode lidt rundt og se, om jeg kan finde flere af den slags små depoter. Og endnu flere gode sneglesteder må fjernes.

Kend dine venner

Én god ting kommer der ud af dette. Vi får lært lidt mere om de dyr, der bor her i haven. Tag nu den lille fyr på billedet øverst oppe. Det er en butsnudet frø, Rana temporaria. Vi er gode venner, ham og jeg. Se bare, hvor agtpågivent han sidder på vagt for at snuppe en snegl, når der løber én forbi.

Røde og sorte skovsnegle har vi også. Ikke særligt mange, bare den sædvanlige bestand. Plettet gråsnegl har vi nogle ganske få af. Egentlig har jeg altid troet, at de plettede gråsnegle er vores fjender, men måske har jeg taget fejl. Det skal undersøges nærmere....

Læs eventuelt også:

Har vi dræbersnegle?
Dræbersnegles udseende
Dræbersnegles levemåde
Sneglefri Ferramol
Sneglekrave af kobber

Litteratur om emnet:

[99] Frøer og tudser
[98] Danske tudser

Dræbersnegl, Arion vulgaris
Dræbersnegle spiser gerne døde slægtninge.

Dræbersnegl, Arion vulgaris
Det er ikke just et lækkert syn, når dræbersnegle spiser artsfæller.

Dræbersnegl, Arion vulgaris
En cremefarvet dræbersnegl.

Dræbersnegl, Arion vulgaris
En dræbersnegl, der er brun med et grønligt skær.

Rød skovsnegl.
En rød skovsnegl.

'
 

© Copyright 2007, Gourmethaven. Oprettet: 8. September 2007.

10 online
free counters