Frøsamlere på Mangfoldighedens Markedsplads

Frøsamlernes Jubilæum

Foreningen Frøsamlerne fejrer i år sit 25 års jubilæum. Jeg har samlet frø næsten lige så længe, men det er "kun" 10 år siden, jeg meldte mig ind i foreningen. Jeg havde nogen tid før opdaget, at denne mærkelige forening eksisterede, men jeg skulle vel lige se foretagendet lidt an for at finde ud af, om det nu også kunne harmonere med mit sindelag.

I forbindelse med årsmødet 2002 havde Frøsamlerne et offentligt møde i Den Økologiske Have i Odder. Jeg deltog i mødet, og kort efter meldte jeg mig ind. Det var dengang en lille forening med omkring 100 medlemmer, så det var ikke størrelsen der trak. Derimod var jeg umådelig fascineret af foreningens arbejde med at bevare den genetiske og kulturelle arv indenfor havebrug.

Siden er foreningen vokset meget. Med 400 medlemmer er det stadig en lille forening, men synligheden er blevet meget større siden den gang for 10 år siden. Nu bliver Frøsamlerne set som en seriøs deltager i debatten om genetisk mangfoldighed på planteområdet.

Jubilæumsseminar

I weekenden 16-18 marts markerede forårsseminaret jubilæet med det hidtil største arrangement i frøsamler-regi. Godt 90 medlemmer, foredragsholdere og andre gæster deltog i seminaret på Den Internationale Højskole i Helsingør. Det blev en fantastisk weekend med overskriften ”Den danske plantearv og fremtidens biodiversitet”.

Seminaret startede allerede fredag eftermiddag, hvor de tidligst ankomne kunne høre Åke Truedsson, der blandt andet er ordförande (formand) for Riksförbundet Svensk Trädgård, berette om Planter, haver og mennesker i Sibirien. Et særdeles interessant foredrag med mange gode historier.

Åke Truedsson er også kendt fra Tomatklubben, og om aftenen gav han indlæg om tomatens mangfoldighed og dyrkning. Prøv lige at forestille dig en forsamling med 50 mennesker, der sidder i en mørk sal og betaget ser det ene tomatbillede efter det andet glide over skærmen. I alt omkring 100 billeder af forskellige tomater og tomatrelaterede emner. Mange ville måske tro, at det ville være ikke alene underligt men også i særklasse kedeligt. Forsamlingen her var nærmest tryllebundet!

Mangfoldighedens markedsplads

Når frøsamlere er sammen, er der tradition for udstrakt udveksling af frø, stiklinger, podekviste, knolde og lignende. Sådan var det også denne gang, blot i større målestok end vanligt. Mangfoldighedens Markedsplads åbnede om formiddagen for medlemmerne, og over middag for gæster også. Det var overvældende så mange forskellige vækster, der var repræsenteret på markedet, og mange gik hjem med adskilligt mere nyt (eller måske rettere gammelt) til haven, end planlagt var.

Sideløbende med Mangfoldighedens Markedsplads var der mulighed for at se film om forskellige former for bevaringsarbelde i ”Biograf Biodiversitet”.

Brudstykker af en Landsbys Havehistorie
Mangfoldighedens Markedsplads blev også det sted, hvor vi første gang kunne se og anskaffe Molly Hougaards bog "Brudstykker af en Landsbys Havehistorie". Min største interesse er de spiselige vækster, og selvom de fleste af planterne omtalt i denne bog er mest til pynt, er jeg begejstret for bogen og det arbejde, der ligger bag den, men mere om det i en senere artikel.

Gamle kornsorter på Mangfoldighedens Markedsplads
NO fremviste gamle kornsorter på Mangfoldighedens Markedsplads.

Hvordan bevarer vi Danmarks biodiversitet?

I løbet af eftermiddagen var der en række foredrag, der belyste biodiversitet og bevaringsarbejde fra forskellige vinkler.

Agronom, Phd stud. Rikke Thomle Andersen gav en orientering om status på projektet med afprøvning af sorter fra frøsamlernes ærte- og bønnesamling. Projektet, der løber over tre år, kan føres ud i livet takket være støtte fra Fødevareministeriet. I projektet afprøves ikke mindre end 22 ærtesorter og 6 bønnesorter med henblik på at få beskrevet sorterne grundigt og afprøvet deres dyrkningsegenskaber og anvendelse.

Hortonom og journalist Louise Windfeldt, formidler for de gamle kornsorter ved Ny Nordisk Mad og Frilandsmuseet, gav indlæg om Genopdagelse af Nordens fødevarehistorie. Blandt andet så vi eksempler på den imponerende, mandshøje svedjerug - den er fra før det blev moderne med stråforkorter.

Morten Rasmussen, senior scientist hos Nordisk Genressourcecenter, orienterede om den Nordiske Genbanks bevaringsarbejde, herunder frøhvælvet på Svalbard, hvor en sikkerhedskopi af mange landes frøsamlinger opbevares i permafrost. NordGen har et fint samarbejde med Frøsamlerne, som kan få frø fra genbanken, men også den anden vej rundt, så vigtige frøsamlersorter kan bevares i NordGen regi.

En af de mange aktiviteter NordGen har gang i er repatriering af sorter fra udlandet, det kan f.eks. være danske afgrøder fra den russiske genbank, indsamlet i 1920'erne eller sorter der kom til Canada og USA med danske og andre skandinaviske indvandrere.

Sidst på eftermiddagen var der mulighed for at vælge mellem to foredrag. Linda Noack, Hortonom, PhD i plantefysiologi, gav indlæg om Frøets Dynamik, blandt andet om hvad vi kan gøre for at sikre os gode og sunde frø. På samme tid gav Stephen Barstow en engelsk version af søndagens foredrag "Around the world with 80 tasty plants".

Efter endnu en mulighed for at besøge Mangfoldighedens Markedsplads sluttede den officielle del af dagens arrangement. Efter middagen kunne frøsamlernes medlemmer nyde samvær under lidt mere afslappede former. I store træk er denne del af arrangementet uden for referat, men det skal da lige nævnes, at aftenen blandt andet bød på en leg med Lille Ib, der var i zoologisk have, ghanesisk dans og smagning af en række hjemmebryggede øl.

Verden rundt med 80 planter der smager godt

Verden rundt med 80 planter
Stephen Barstow fortalte om nogle af de mange spiselige planter, han dyrker i sin have ved Trondheim.

Søndag formiddag gav Stephen Barstow foredraget "Verden rundt med 80 planter der smager godt - og kan dyrkes i Norden". Første tanke i den sammenhæng er, at 80 planter er meget. Stephen, der er klimaforsker, har en permakulturhave ved Trondheim i Norge. De 80 planter bliver sat i perspektiv af at Stephens have i det kolde nord rummer ikke mindre end 2000 spiselige vækster. Jeg er sikker på, at hvis vi havde haft mere tid, kunne Stepen have fortalt i dagevis, og de fleste af os ville sikkert have lyttet intenst, for det var temmelig interessant.

Over middag fortalte Rune Nielsen Bjerremand om et besøg på The N.I. Vavilov Institute of Plant Industry, verdens første genbank. Vavilov instituttet har for nyligt været alvorligt truet, men det ser nu ud til at det får lov at fortsætte. Rune havde en række podekviste til frugttræer med sig hjem fra Sankt Petersborg, så han har haft travlt med at pode siden sin hjemkomst. Heldigvis havde han tid at komme og fortælle os om sin rejse.

Som det fremgår herover, er Foreningen Frøsamlerne en forening, hvor der er gang i mange forskellige interesser blandt medlemmerne. Egentlig ikke så underligt i en forening med diversitet som et af de centrale nøgleord.

Men jo, Foreningen Frøsamlerne bestemt er en speciel forening, og den er fuld af specielle mennesker. Måske er det netop derfor jeg gider være medlem....

Læs eventuelt også:

Brudstykker af en landsbys havehistorie
Hvorfor avle frø selv?
Billeder fra frøsamlermøder

Litteratur om emnet:

[126] Brudstykker af en landsbys havehistorie

Eksterne links
Frøsamlerne

Den Internationale Højskole i Helsingør
Den Internationale Højskole i Helsingør dannede rammen om Frøsamlernes jubileumsseminar.

Lila Towle taler for frøsamlerne
Formand Lila Towle introducerede dagens program.

Åke Truedsson til Frøsamlernes jubilæumsseminar
Åke Truedsson fortalte om Planter, haver og mennesker i Sibirien

Yacon, Polymnia sonchifolia, Smallanthus sonchifolius
Man kan møde mangen en underlig knold hos frøsamlerne, f.eks. denne Yacon.

Smagsprøver, surkål
Smagsprøver. Her er det varianter af surkål.

Linda Noack fortalte om frøets dynamik
Linda Noack fortalte om frøets dynamik.

Ghanesisk tak-for-vand dans.
Når man skal dyrke sin have skal man bruge vand, så hvorfor ikke nyde en ghanesisk dans om glæden over at have fundet vand?

Ølsmagning hos frøsamlerne
Smagning af hjemmebryggede øl, heraf flere særdeles vellykkede.

'
 

© Copyright 2012, Gourmethaven. Oprettet: 8. April 2012.

2 online
free counters