Blade på størrelse med A4-ark

En af de mere pudsige nyheder i haven i år er Yacon, Polymnia sanchifolia, også omtalt som Smallanthus sonchifolius. Den har blade på størrelse med A4-ark.

Yacon er i familie med solsikke og jordskok. Den danner underjordiske knolde eller rettere stængelknolde, og vokser med en høj stængel. Knoldene er spiselige, og skal kunne spises rå. De indeholder ligesom jordskok en del inulin, og kan derfor måske være gavnlige i en diabetes diæt. Det bliver spændende at smage engang til efteråret.

Yacon-knolden er som så mange andre af de lidt mere specielle grønsager her i haven kommet gennem en bekendt i foreningen frøsamlerne. Den kommer fra Andesbjergene via en omvej over Norge.

Søren ryge og kemikalierne

Når Søren Ryge Petersen i sine direkte programmer har vist rundt i sin have, har jeg trofast været at finde mellem de godt 600.000, der ser udsendelserne. Men det er ikke sikkert, at det bliver ved med at være sådan.

Ihvertfald får jeg sværere og sværere ved at fatte logikken i nogle af de udsagn, han kommer med. Muligvis er det blot provokationer for provokationens skyld, men formålet er ikke til at få øje på.

For en måneds tid siden gav Søren Ryge et område med skvalderkål et par sprøjt Roundup, og han fortalte, at han også havde sprøjtet med plænerens mod skvalderkålen. Det er så hvad det er. Man kan være enig eller uenig i, hvorvidt det er en god ide at bruge glyphosat i private haver, og der er naturligvis ingen tvivl om, at Søren Ryge godt må bruge Roundup i sin have, det er jo ikke forbudt. Men at den bedste sendetid bliver brugt til at fortælle om det, er nok ikke lige det, jeg synes licenspengene skal bruges til.

I udsendelsen efter følte Søren Ryge åbenbart, at det skulle retfærdiggøres, at han havde brugt Roundup, og han brugte over 5 minutter på at rode rundt i budskaber om det. Jeg var én af de mange, der ikke rigtig fattede hans udsagn om, at det er forkert at bruge Roundup, og at det skulle forbydes i private haver, som han selv sagde: Jeg har aldrig nogensinde syntes, at man skal bruge gift i haver overhovedet. Jeg kan altså ikke få det til at passe med, at han samtidig synes, at det er helt iorden, at han selv bruger det - bare en lille smule, og kun fordi han er rigtig meget træt af ukrudtet. Det hænger bare ikke sammen. Moral er godt, dobbeltmoral er dobbelt så godt!

I sidste uges udsendelse blev min grænse ikke blot nået, men også overskredet. Ikke fordi Søren Ryge endnu en gang brugte 5 minutter på Roundup, selvom det er ved at blive lidt ensformigt. Nej, grunden var, at han læste et brev op fra en haveejer, der var stolt over at have fordrevet mosegrisene fra sin have ved at hælde en kopfuld salmiakspiritus blandet med klorin i jorden hver gang, han så et hul. Bliv bare ved med det, sagde Søren Ryge.

Jeg er ikke sikker på, at jeg skal se den næste udsendelse. Det kan være, at jeg hellere vil ud at luge. Vi har nemlig noget skvalderkål, der skal fjernes....

Læs eventuelt også:

Jordskok

Litteratur om emnet:

[87] Lost Crops of the Incas - Little-Known Plants of the Andes with Promise for Worldwide Cultivation

Yacon, Polymnia sanchifolia, Smallanthus sonchifolius
Yacon knold.

Yacon, Polymnia sanchifolia, Smallanthus sonchifolius
Yacon har kæmpestore blade.

Skvalderkål
Skvalderkål.

'
 

© Copyright 2007, Gourmethaven. Oprettet: 22. Maj 2007.

7 online
free counters