Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Årets gang arkiv
Hjemme-fitnesscenter
Tilladt at bytte frø
Frøpolitik, forædling og trætop
Snart lovligt at bytte frø
Miljøvenlige plastiklåg?
Børnearbejde
Foderkugler til alle
Brudstykker af en landsbys havehistorie
Frøsamlernes Jubilæum
Se det fra sneglens side
Patent på arvestykker?
Nytårschili og økologiens venner
Historien om Nikolay Vavilov
Haven i Hune
En duft af skovbund
Hvem ejer den genetiske arv?
Knækko og Milo
Alle gode gaver
Frøsamlere i Holstebro
Snedriver i haven
Figenbladet
Karens hus
Urtehave i køkkenet
Tomatskoven
Frøsamlere og frøsnappere
Først skal træet vises
Så gik det år
Frøkursus og "julesalat"
Vintersalat
Millioner til sortsbevarelse
Æbletyveri
Hakke, skovl og spade
Ukrudt eller braklægning?
Byens bedste kompost
RSS feed på gourmethaven
Sneglejagten er gået ind
Hurra, jeg er millionær!
Godt man ikke er en ko
Sne - det rejser vi da efter
Ikke en frøhandel
Countdown 2010, biodiversitet
En produktiv dværg
Længe leve Kyoto-aftalen
En underlig kartoffel
Vinteren er på vej
Blå og bolchestribede chips
Rejehop og sjældne knolde
Sofabordets glæder
Suppestenen
Rødbeder er røde, eller....?
Det skulle forbydes
Permakultur og forundring
Flere dræbersnegle
Har vi dræbersnegle?
På kanten af Samsø
Rødbedebedet
Sov med ukrudtshajen
Ferie og fluer
Frilandshaven
Grundlovsmøde
Blade så store som A4-ark
Nu også på tysk
Transpirationsteorier
Rød måne og frøsnapperne
I sne står urt og bil i skjul
Tomater og containerskibe
Gensplejsning i baghaven
Godt nytår!
Køkkenhave under juletræet
Glædelig jul
Julechili
Gulerødder på Ærø
Den første frost
Nyt og gammelt på nettet
Plukke gulerødder
Løgneren fra Umbrien
Frøsamler årsmøde 2006
Havedage i Den Gamle By
Vietnamesiske specialiteter
Skalotteløg-frø
Fluer og gamle gulerødder
Vandmangel
Fodringstid
Pariserkarotter
Rejsegilde
Pakken fra Prag
Træ, bold og cykler
Hønsefødder og gulerødder
For meget hæk
En regnvejsrdag
Aprilsnar
Nationalfarver
Plusgrader
Forsinket forår
Chili- og peberspirer
Frøsprederne
Den sidste peber
Gode bønner?
Julesne til nytår
Ragnarok
Det lange efterår
Kartoffelferie
Efterår
Zebra i drivhuset
Gemüseorkester
Våd sommer
100 meter hæk
Zigzagplante
Prøveflyvning
Alene hjemme
Økologisk græsplæne
Det summer af forår
Sent forår
Æggeblomme spires
Robot som havemand
Vinteren strenges
Vintervejr
Stormvarsel
Plantepinderegn
Glædelig jul!
1 års jubilæum
Når frosten kommer
Tre meter træstub
Radar i gourmethaven
Høst
En tosset musvit
Den største mejsekasse
Junglen i drivhuset
(driv)husdyr
Bladlus i drivhuset
Tanker om gensplejsning
Eksplosion i haven
Snevejr i juni
Rødder
Far planter gulerødder
Såtid
Årets første tomat
Foråret nærmer sig
Vinterstemning
Godt nytår!
Julestemning

Årets gang »

Fluer og gamle gulerødder

Idag var det (blandt andet) gulerodsbedets tur til at blive luget. Der var en herlig og ret højlydt summen af alverdens insekter dernede - en utrolig aktivitet. Hundredvis af insekter på ét sted larmer overraskende meget. Det var nemlig ikke bedet med gulerødder til at spise. Det var bedet med gulerødder fra sidste år - bedet til frøavl.

Gulerødderne overvintrede i kule i vinters, og blev plantet i foråret nogenlunde på det tidspunkt, hvor de tidlige gulerødder blev sået. Og nu er de gået i stok og står med fine blomster. Dvs. De store hovedskærme er allerede afblomstrede, og frøene er dannet, men de mindre sekundære skærme står stadig smukt med blomster. De bliver hver dag besøgt af en lang række insekter - mest fluer lige for tiden.

Gulerødderne er af sorten Pariser Torve. Den sort forsvandt desværre fra det danske marked, da Danfrø for nogle år siden gik over til udelukkende at sælge frø fyldt på pose af udenlandske selskaber. Men i foreningen frøsamlerne vil medlemmerne fremover kunne få adgang til frø af denne lækre pariserkarot.

Salat på stok

Bedet ved siden af er vores dejlige salatbed. Det har været vores yndlingsbed i nogen tid tid, og vi nyder stadig godt af den overflod af salat, som vi får ud af de par kvadratmeter i denne tid.

Normalt vil men helst undgå, at salat går i stok, dvs. medmindre man ikke vil avle frø. For salat, der går i stok bliver bitter, og det smager ikke godt.

En undtagelse er aspargessalat. Den skal danne en stok eller stamme, om man vil. Efterhånden som den gror, plukkes bladene af og spises, og til sidst kan selve stammen snittes i stave, blancheres og spises.

Sorten her hedder Celtuce, og har en lang historie. Den er ikke særlig kendt her hos os, men i fjernøsten er den ret udbredt.

Vi glæder os til at se den udvikle sig og til at smage stammen, når den er klar til at blive spist.

Læs eventuelt også:

Frøavl af gulerod
Hvorfor avle frø selv?
Salatskålen
Havesalat, aspargessalat Celtuce

  • Flue i gulerodsblomst
    Flue i gulerodsblomst.
  • Aspargessalat Celtuce
    Aspargessalat Celtuce.
3 online