Foråret kommer

Nu skriver vi den 1. april, og endelig er det ved at blive forår.

Erantis og vintergæk har en tid stået flot, og kokus i forskellige farver er på vej op. Efter en tid, hvor det har føltes som om foråret aldrig ville komme, begynder det endelig at blive en smule varmere

Nationalfarver

Jeg har altid gået og lavet sjov med, at vi kan dyrke noget i vores haver, som svenskerne ikke kan: nemlig radiser i nationalfarver!

Men nu kan jeg bare pakke sammen, kan jeg. Nu er en ny gensplejset radis på vej på markedet. Den er gul og blå. Det er da simpelt hen utroligt!.

Radisen er udviklet på universitetet i Lund, og professor Loof Lirpa ved biokemisk institut oplyser til Göteborgs-Posten, at den nye radise er den første af en række nye grønsager, som vil revolutionere fødevareindustrien. Radisen skal angiveligt have en meget mild, næsten sød smag. Den kan høstes i almindelig radisestørrelse, men selv hvis den får lov til at gro til størrelsen af en grapefrugt, bliver den ikke bitter. Denne radis udmærker sig ved at have et usædvanligt højt indhold af vitamin C, men dens mest bemærkelsesværdige egenskab er, at den indeholder alkohol, hvorfor den er helt hårdfør og derfor kan høstes året rundt. Man skal angiveligt indtage en mængde på ca. 785 g. for at det svarer til en genstand.

Den nye radis vil blive markedsført af flere svenske frøfirmaer næste år under sortsnavnet Karl Gustav. Gad vide, om frøene skal købes på Systembolaget? Men helt ærligt - er der nogen, der gider købe den, for særligt indbydende ser den ikke ud.

Gulerødder forebygger kræft

Det har længe været kendt, at indtagelse af mange grønsager, herunder gulerødder, virker kræftforebyggende. Hidtil har man ikke været klar over, hvorfor guleroden har denne virkning, men teorier har gået på, at det var i gulerodens indhold af antioxidanter som blandt andet beta-karotin, forklaringen skulle findes. Nyere dansk forskning tyder imidlertid på, at virkningen skyldes indholdet af polyacetylen falcarinol.

Danmarks Jordbrugsforskning, Forskningscenter Årslev og Biomedicinsk Laboratorium, Syddansk Universitet har i 2005 sammen udført et forsøg på rotter, som viser, at en daglig indtagelse af gulerødder virker forebyggende mod kræft.

Rotternes indtagelse af gulerod svarer, overført til menneskeforhold, til en daglig indtagelse af ca. 400 gram gulerod.

Der er endnu ikke udført forsøg på mennesker, men det forventes at der også her vil være en effekt. Indholdet af falcarinol bliver omkring halveret ved kogning, så det forventes, at der også vil være en gavnlig virkning ved indtagelse af kogte gulerødder.

Andre rodfrugter i skærmplantefamilien som f.eks. pastinak, rodpersille og knoldselleri indeholder også falcarinol. Også tomat fra natskyggefamilien indeholder det gavnlige stof.

Læs eventuelt også:

Aprilsnar
Gulerødder
Gulerod Purple Dragon

Erantis
Erantis.

Gensplejset radis i svenske nationalfarver
Gensplejset radis i svenske nationalfarver

Gulerod, Purple Dragon
Gulerod, Purple Dragon.

'
 

© Copyright 2006, Gourmethaven. Oprettet: 31. Marts 2006. Senest revideret: 1. April 2006.

4 online
free counters