Julesne til nytår

Rigtig godt nytår! Må 2006 blive en god havesæson!

Som så ofte blev vi snydt for sne juleaften. Men skidt med det. Det blev jul alligevel, og der gik jo kun et par dage, før vi fik et pænt lag sne.

Der er mange fordele ved det med sneen. Når der ligger et tæppe med sne over haven, så er alle små dejl og mangler skjult for alverden. Mælkebøtterne i græsplænen og ukrudtet i køkkenhaven er der ingen, der kan se, og haven er fuldt ud så pæn som naboernes. Men bortset fra alt det pjat, så er det egentligt udmærket, at der ligger et tykt tæppe med sne. Det vil være fint, hvis det kan få lov at blive der længe endnu. For sneen ligger som et isolerende tæppe på jorden, og beskytter de planter, der ikke tåler hård frost.

Ungerne i sneen

Vi har fået snemænd i haven. De står og holder vagt, og passer på, at katten ikke spiser fuglene og den slags. Og det er såmænd udmærket. Der er bare et problem. De er ikke til at kende fra hinanden, og de har ikke fået navne, så vi må nøjes med at kalde dem alle "snemand". Og det betyder, at når vi siger noget til én af dem, så tror den, at vi taler til en anden, og reagerer slet ikke. Men skidt med det. De ser nu ud til at have det meget godt alligevel, så det kan vel være lige meget.

Vi har en kælkebakke i nærheden. Den er rigtig god. Selvom den ikke er så lang, så er den dejligt stejl, og der kan komme god fart på. Der kan man sagtens tå en times tid til at gå.

Frø til sæsonen

De første frøkataloger er allerede kommet, og inden længe kommer de sidste. Allerede nu er de første frø bestilt i udenlandske web-butikker, og i julen kom de første frø med posten. Det var nu ikke frø bestilt på normal vis, og de var endda ganske gratis. Der er nemlig kommet et ny frøbutik i Danmark. Den hedder helt enkelt Frøbutikken. En dag sidste år lå der en besked, der sagde: "Har I lyst til at prøvedyrke nogle ting gratis?" . Det var jo ikke til at sige nej til, så sidste år prøvedyrkede vi nogle sorter i gourmethaven, og det skal vi også i år. Det var de frø, der kom den anden dag.

Det bliver spændende at se, om den nye frøbutik kan klare sig på markedet. Vi håber det meget, for et sortiment, der indeholder en lang række gamle sorter, der ellers ikke er til at skaffe her i landet, er en sand guldgrube for folk, der ikke ligefrem er fan af F:1 hybrider.

Nytårstraditionen

Det er utrolige mængder træ, der hvert år ryger op i luften i form af raketpinde. De falder ned igen, og når de gør det, er de - hokus pokus - blevet til plantepinde. Smart, ikke?

Det er efterhånden blevet en tradition at samle plantepinde nytårsdag. Det er nyttigt, man får samtidig en god gåtur. I år var to af ungerne med rundt. Det føltes nærmest som at være hundefører, der går rundt og sender hundene ud i forskellige retninger for at finde spor.

Der var mange i år - rigtig mange. Det kan godt være, at der har været meget debat om salg af fyrværkeri i år, men tilsyneladende har det ikke været spor svært for folk at skaffe raketter. Alene på ét sted, en græsplæne mellem to boligområder, lignede den nærmest en slagmark fra skyttegravskrigenes tid. I løbet af 5 minutter havde vi samlet 30 store flotte plantepinde der. Og i resten af kvarteret fandt vi endnu flere. Så ingen peberplante skal savne støtte i livet i vores drivhus i år!

Snemand
Snemand uden navn.

Toke på kælk.
Toke på kælk.

Toke på kælk
Toke på kælk.

Plantepinde
Raketpinde er gode at bruge som plantepinde.

 

© Copyright 2006, Gourmethaven. Oprettet: 1. Januar 2006.

10 online
free counters