Suppestenen

Vi kender alle Jaroslaw Jozefowitcz´s herlige eventyr Den vidunderlige suppesten om den stakkels tigger, som ingen vil give mad. Men det har han råd for. Han koger suppe på en sten, og får byens borgere til at komme med masser af råvarer for at gøre suppen en lille smule mere perfekt. For det er jo stenen, der er hovedingrediensen. De andre ting skal bare gøre suppen helt perfekt.

Det er lidt på samme måde med borscht, en traditionel russisk rødbedesuppe. Det er rødbederne, der udgør suppen. Og, nå-ja, så skal der bare lidt forskellige andre småting i, for at gøre suppen helt perfekt. Sådan er ihvertfald min favoritopskrift.

Selv børnene kan lide den.

Nattefrost på vej

Der er meldt nattefrost lokalt her i østjylland. Vi ved ikke, om "lokalt" er lige her - ihvertfald ikke før i morgen. Og da kan det jo sagtens være for sent.

Oka tåler ikke nattefrost, men den skal helst have lang vækstsæson, for den er daglængdefølsom, og begynder først at danne knolde, når dagene bliver kortere end nætterne. Derfor er det vigtigt, at oka får de sidste par uger med, inden frosten tager toppen. Derfor er oka planterne blevet dækket til for natten.

Oka under bobleplast
Der er meldt nattefrost. Derfor er Oka tildækket for at forlænge vækstsæsonen.

Kønt er det ikke, men forhåbentlig effektivt. Et stykke bobleplast over planterne er forhåbentligt nok til at planterne ikke tager skade af nattekulden. Vi satser på, at de smukke planter overlever, og at de næste nætter bliver mildere, så plastic´en kan komme af igen.

Det bliver spændende at se, hvor mange af de smukke stængelknolde, der er under jorden, og hvor store de er. Men vi venter lidt endnu. Så længe planterne er levende, vokser udbyttet....

Læs eventuelt også:

Borscht - rødbedesuppe
Oka

Litteratur om emnet:

[102] Den vidunderlige suppesten

Borscht, rødbedesuppe
Borscht er en suppe lavet af rødbeder og en lille smule mere.

Oka, Oxalis tuberosa
Oka har smukke kløver-lignende blade.

'
 

© Copyright 2007, Gourmethaven. Oprettet: 12. Oktober 2007.

7 online
free counters