Vietnamesiske specialiteter

Hold da helt op! Det blev en weekend med fuld fart på de mere perifere haverelaterede aktiviteter.

Lørdag var gourmetfar på vietnamesisk oplevelsestur, og søndag tog vi alle til høstmarked i Den Økologiske Have.

Haven herhjemme fik ikke den store opmærksomhed. Den må vente lidt. Men med al den regn, der er kommet på det sidste, bliver det mudder, så snart man roder lidt i den fede jord, så der er ikke forsømt så meget.

Vandspinat, basella og perilla

Frøsamlerne havde arrangeret en tur til Hirtshals, hvor der var fokus på vietnamesisk mad og vietnamesiske grønsager.

Hirtshals er speciel, idet der i forhold til indbyggertallet er relativt mange indbyggere med vietnamesisk baggrund. Det skyldes, at der i slutningen af firserne kom en større gruppe vietnamesiske flygtninge til byen.

Hirtshals, der efter kommunesammenlægningen er en del af Ny Hjørring Kommune, har som flere af landets yderkommuner en arbejdsløshed, der er noget større end landsgennemsnittet. På grund af de mange indbyggerne med vietnamesisk baggrund, har ét af byens aktiveringsprojekter fået en vietnamesisk drejning. I et drivhusgartneri dyrkes mange vietnamesiske grønsager side om side med det, vi betragter som mere almindelige grønsager.

Dette gav foreningen frøsamlerne en enestående mulighed for at snuse lidt til vienamesisk mad og vietnamesiske grønsager (og til at smage på det).

Lørdag 19. august var foreningen på besøg med 21 deltagere. Vi blev beværtet med flere vietnamesiske retter: vandspinat med oksekød, suppe med rejer og basella, frikadeller i perillablade og farseret bitteragurk, og en æggeret med skinke og bitteragurk.

Det var et fantastisk velsmagende måltid. De vietnamesiske kokke var spændte på, hvordan maden behagede de danske ganer. Især var der stor spænding om bitterakurken. Smagen er meget forskellig fra det man møder i det danske køkken, men de fleste syntes rigtig godt om den. Det var rigtig lækkert, og vi blev introduceret til nogle grønsager, vi ikke kendte i forvejen. Gourmetfars favorit var helt klart de vietnamesiske frikadeller i perillablade. Fantastisk mad! Og så var det oven i købet billigt.

Måltidet var optakten til et spændende besøg i drivhusene, hvor de netop afprøvede grønsager blev dyrket side om side med en lang række andre grønsager.

Frøsamlerne lærer om vietnamesiske grønsagers dyrkning og anvendelse.
Frøsamlerne lærer om vietnamesiske grønsagers dyrkning og anvendelse.

Wauw! Sikke en frodighed! Der var simpelt hen lidt for enhver smag. Som tidligere nævnt, bor der mange med vietnamesisk baggrund i Hirtshals, og det er normalt ikke nemt at finde friske vietnamesiske grønsager i Danmark. Men her i drivhusene er der en fin lille nicheproduktion af blandt andet vandspinat, perilla, basella og bitteragurk. Det er muligt at købe afgrøderne, når de er modne. Skilte på såvel dansk som vietnamesisk vejleder i hvad man må høste, og hvornår man skal spørge de ansatte.

Der er også en mindre produktion af potteplanter med en lang række specialiteter, herunder mange spændende og flotte chilier. Jeg tror ikke, at der var en eneste af frøsamlerne der tog derfra uden at have købt ét eller andet med hjem.

Det besøg kommer nok til at sætte spor i haven.....

Høstmarked i Den Økologiske Have

Det er efterhånden blevet en tradition for os at tage til høstmarked i Den Økologiske Have i Odder.

Haven er altid en succes for børnene, for der er en stor overdækket halmhoppeborg og en anderledes legeplads med mulighed for mange forskellige lege.

Til høstmarked er det ekstra tiltrækkende for børnene, for der er der forskellige slags underholdning og masser af søde sager at købe.

Børnene nød Cirkus Skunk - en stor lille cirkus. Det er nok den største enmands cirkus, vi nogensinde har set. Freja fik dog noget af fornøjelsen ødelagt, da hun var så optaget af forestillingen, at hun ikke lagde mærke til, at en hveps fulgte med en bid brød ind i munden. Det kostede et stik i ganen, og må have gjort sindsygt ondt. Heldigvis hævede det ikke særlig meget, og snart kunne hun igen nyde forestillingen.

Et sikkert hit for børnene er også gået hen og blevet en tradition - lav din egen slikkepind!

Mens ungerne hoppede i halmen og nød deres slikkepinde kunne vi voksne drysse lidt rundt til alle boderne og deltage i nogle af de interessante rundvisninger.

Alt i alt en herlig dag, der sluttede med at vi tog afsted et kvarter før lukketid. Da vi var på vej ind i bilen blev vi distraheret af lyden af et vandfald inde mellem træerne. Det var et massivt regnvejr, der nærmede sig hastigt - nærmest som en mur. Da det få sekunder efter nåede frem, var det som at træde ind under en bruser.

Læs eventuelt også:

Chili og peberfrugt

Frøsamlerne i kø til vietnamesisk mad
Frøsamlerne i kø til vietnamesisk mad.

Bitteragurk
Bitteragurk.

Chili Medusa
Den dekorative chili, Medusa.

Vandspinat, Kangkong
Vandspinat, Kangkong.

Cirkus Skunk
Cirkus Skunk's store orkester.

Rundvisning om gamle køkkenurter
Rundvisning om gamle køkkenurter.

 

© Copyright 2006, Gourmethaven. Oprettet: 20. August 2006.

10 online
free counters