Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Årets gang arkiv
Hjemme-fitnesscenter
Tilladt at bytte frø
Frøpolitik, forædling og trætop
Snart lovligt at bytte frø
Miljøvenlige plastiklåg?
Børnearbejde
Foderkugler til alle
Brudstykker af en landsbys havehistorie
Frøsamlernes Jubilæum
Se det fra sneglens side
Patent på arvestykker?
Nytårschili og økologiens venner
Historien om Nikolay Vavilov
Haven i Hune
En duft af skovbund
Hvem ejer den genetiske arv?
Knækko og Milo
Alle gode gaver
Frøsamlere i Holstebro
Snedriver i haven
Figenbladet
Karens hus
Urtehave i køkkenet
Tomatskoven
Frøsamlere og frøsnappere
Først skal træet vises
Så gik det år
Frøkursus og "julesalat"
Vintersalat
Millioner til sortsbevarelse
Æbletyveri
Hakke, skovl og spade
Ukrudt eller braklægning?
Byens bedste kompost
RSS feed på gourmethaven
Sneglejagten er gået ind
Hurra, jeg er millionær!
Godt man ikke er en ko
Sne - det rejser vi da efter
Ikke en frøhandel
Countdown 2010, biodiversitet
En produktiv dværg
Længe leve Kyoto-aftalen
En underlig kartoffel
Vinteren er på vej
Blå og bolchestribede chips
Rejehop og sjældne knolde
Sofabordets glæder
Suppestenen
Rødbeder er røde, eller....?
Det skulle forbydes
Permakultur og forundring
Flere dræbersnegle
Har vi dræbersnegle?
På kanten af Samsø
Rødbedebedet
Sov med ukrudtshajen
Ferie og fluer
Frilandshaven
Grundlovsmøde
Blade så store som A4-ark
Nu også på tysk
Transpirationsteorier
Rød måne og frøsnapperne
I sne står urt og bil i skjul
Tomater og containerskibe
Gensplejsning i baghaven
Godt nytår!
Køkkenhave under juletræet
Glædelig jul
Julechili
Gulerødder på Ærø
Den første frost
Nyt og gammelt på nettet
Plukke gulerødder
Løgneren fra Umbrien
Frøsamler årsmøde 2006
Havedage i Den Gamle By
Vietnamesiske specialiteter
Skalotteløg-frø
Fluer og gamle gulerødder
Vandmangel
Fodringstid
Pariserkarotter
Rejsegilde
Pakken fra Prag
Træ, bold og cykler
Hønsefødder og gulerødder
For meget hæk
En regnvejsrdag
Aprilsnar
Nationalfarver
Plusgrader
Forsinket forår
Chili- og peberspirer
Frøsprederne
Den sidste peber
Gode bønner?
Julesne til nytår
Ragnarok
Det lange efterår
Kartoffelferie
Efterår
Zebra i drivhuset
Gemüseorkester
Våd sommer
100 meter hæk
Zigzagplante
Prøveflyvning
Alene hjemme
Økologisk græsplæne
Det summer af forår
Sent forår
Æggeblomme spires
Robot som havemand
Vinteren strenges
Vintervejr
Stormvarsel
Plantepinderegn
Glædelig jul!
1 års jubilæum
Når frosten kommer
Tre meter træstub
Radar i gourmethaven
Høst
En tosset musvit
Den største mejsekasse
Junglen i drivhuset
(driv)husdyr
Bladlus i drivhuset
Tanker om gensplejsning
Eksplosion i haven
Snevejr i juni
Rødder
Far planter gulerødder
Såtid
Årets første tomat
Foråret nærmer sig
Vinterstemning
Godt nytår!
Julestemning

Årets gang »

Vietnamesiske specialiteter

Hold da helt op! Det blev en weekend med fuld fart på de mere perifere haverelaterede aktiviteter.

Lørdag var gourmetfar på vietnamesisk oplevelsestur, og søndag tog vi alle til høstmarked i Den Økologiske Have.

Haven herhjemme fik ikke den store opmærksomhed. Den må vente lidt. Men med al den regn, der er kommet på det sidste, bliver det mudder, så snart man roder lidt i den fede jord, så der er ikke forsømt så meget.

Vandspinat, basella og perilla

Frøsamlerne havde arrangeret en tur til Hirtshals, hvor der var fokus på vietnamesisk mad og vietnamesiske grønsager.

Hirtshals er speciel, idet der i forhold til indbyggertallet er relativt mange indbyggere med vietnamesisk baggrund. Det skyldes, at der i slutningen af firserne kom en større gruppe vietnamesiske flygtninge til byen.

Hirtshals, der efter kommunesammenlægningen er en del af Ny Hjørring Kommune, har som flere af landets yderkommuner en arbejdsløshed, der er noget større end landsgennemsnittet. På grund af de mange indbyggerne med vietnamesisk baggrund, har ét af byens aktiveringsprojekter fået en vietnamesisk drejning. I et drivhusgartneri dyrkes mange vietnamesiske grønsager side om side med det, vi betragter som mere almindelige grønsager.

Dette gav foreningen frøsamlerne en enestående mulighed for at snuse lidt til vienamesisk mad og vietnamesiske grønsager (og til at smage på det).

Lørdag 19. august var foreningen på besøg med 21 deltagere. Vi blev beværtet med flere vietnamesiske retter: vandspinat med oksekød, suppe med rejer og basella, frikadeller i perillablade og farseret bitteragurk, og en æggeret med skinke og bitteragurk.

Det var et fantastisk velsmagende måltid. De vietnamesiske kokke var spændte på, hvordan maden behagede de danske ganer. Især var der stor spænding om bitterakurken. Smagen er meget forskellig fra det man møder i det danske køkken, men de fleste syntes rigtig godt om den. Det var rigtig lækkert, og vi blev introduceret til nogle grønsager, vi ikke kendte i forvejen. Gourmetfars favorit var helt klart de vietnamesiske frikadeller i perillablade. Fantastisk mad! Og så var det oven i købet billigt.

Måltidet var optakten til et spændende besøg i drivhusene, hvor de netop afprøvede grønsager blev dyrket side om side med en lang række andre grønsager.

Frøsamlerne lærer om vietnamesiske grønsagers dyrkning og anvendelse.
Frøsamlerne lærer om vietnamesiske grønsagers dyrkning og anvendelse.

Wauw! Sikke en frodighed! Der var simpelt hen lidt for enhver smag. Som tidligere nævnt, bor der mange med vietnamesisk baggrund i Hirtshals, og det er normalt ikke nemt at finde friske vietnamesiske grønsager i Danmark. Men her i drivhusene er der en fin lille nicheproduktion af blandt andet vandspinat, perilla, basella og bitteragurk. Det er muligt at købe afgrøderne, når de er modne. Skilte på såvel dansk som vietnamesisk vejleder i hvad man må høste, og hvornår man skal spørge de ansatte.

Der er også en mindre produktion af potteplanter med en lang række specialiteter, herunder mange spændende og flotte chilier. Jeg tror ikke, at der var en eneste af frøsamlerne der tog derfra uden at have købt ét eller andet med hjem.

Det besøg kommer nok til at sætte spor i haven.....

Høstmarked i Den Økologiske Have

Det er efterhånden blevet en tradition for os at tage til høstmarked i Den Økologiske Have i Odder.

Haven er altid en succes for børnene, for der er en stor overdækket halmhoppeborg og en anderledes legeplads med mulighed for mange forskellige lege.

Til høstmarked er det ekstra tiltrækkende for børnene, for der er der forskellige slags underholdning og masser af søde sager at købe.

Børnene nød Cirkus Skunk - en stor lille cirkus. Det er nok den største enmands cirkus, vi nogensinde har set. Freja fik dog noget af fornøjelsen ødelagt, da hun var så optaget af forestillingen, at hun ikke lagde mærke til, at en hveps fulgte med en bid brød ind i munden. Det kostede et stik i ganen, og må have gjort sindsygt ondt. Heldigvis hævede det ikke særlig meget, og snart kunne hun igen nyde forestillingen.

Et sikkert hit for børnene er også gået hen og blevet en tradition - lav din egen slikkepind!

Mens ungerne hoppede i halmen og nød deres slikkepinde kunne vi voksne drysse lidt rundt til alle boderne og deltage i nogle af de interessante rundvisninger.

Alt i alt en herlig dag, der sluttede med at vi tog afsted et kvarter før lukketid. Da vi var på vej ind i bilen blev vi distraheret af lyden af et vandfald inde mellem træerne. Det var et massivt regnvejr, der nærmede sig hastigt - nærmest som en mur. Da det få sekunder efter nåede frem, var det som at træde ind under en bruser.

Læs eventuelt også:

Chili og peberfrugt

  • Frøsamlerne i kø til vietnamesisk mad
    Frøsamlerne i kø til vietnamesisk mad.
  • Bitteragurk
    Bitteragurk.
  • Chili Medusa
    Den dekorative chili, Medusa.
  • Vandspinat, Kangkong
    Vandspinat, Kangkong.
  • Cirkus Skunk
    Cirkus Skunk's store orkester.
  • Rundvisning om gamle køkkenurter
    Rundvisning om gamle køkkenurter.