Den første frost

Det har været et lunt efterår. frosten kom først den 1. november, men så var det til gengæld også til at mærke. To nætter i træk med ned til 6 graders frost.

Nu er det lunt igen, men det kan være ligemeget, for frosten har svedet en masse planter. Salat, oka, tomat, cikorie, bladbede, choy sum, chili og så videre, og så videre.....

De tåler ikke frost, men skidt med det. Det blev usædvanlig sent, inden det var slut med væksten, så vi klager ikke.

Sand, sand og atter sand

Kartoffelferien blev tilbragt uden andre kartofler ende dem, vi spiste. Et lejet sommerhus ved Skallerup Klit blev vor base det meste af efterårsferien. Det blev til lange friske gåture i klitterne ved Rubjerg Knude fyr, på stranden ved Løkken, i Råbjerg Mile og på stranden på Grenen. Det vil sige, vi voksne gik, mens ungerne piskede op og ned af klitter og bunkere.

Herligt for os. Og imens måtte haven klare sig selv. Det går nu nok også, selvom der er lidt meget ukrudt. Vi kan jo undskylde os med, at det er bedst, at jorden ikke er bar, så vi ikke får udvasket kvælstoffet.

Gæsten fra Andesbjergene

Kartofler kommer oprindeligt fra Andesbjergene. Det er ikke noget, vi sådan går og tænker på til dagligt, for kartofler er noget af det mest danske, vi kan komme i tanke om, hvis altså der er brun sovs til.

Oka kommer også fra Andesbjergene, men er næsten ukendt i Danmark. Det er en lille dekorativ stængelknold, som ellers nok kan tiltrække sig opmærksomheden, når man ser den. Oka skal have korte dage, før den begynder at danne knolde, så det er ikke før sidst på efteråret, den begynder at give noget. Derfor har det været et perfekt år for oka med det milde efterår. De har groet fint helt til den første november, hvor toppene blev ødelagt af frosten.

Læssevis af gulerødder

Her i gourmethaven har vi ikke så gevaldig mange gulerødder i år, men gourmetfar har været på gulerodstur til Ærø for sammen med et par andre frøsamlere at sortere ikke mindre end 7 trillebøre fulde gulerødder af tre forskellige sorter.

Formålet med det var at udvælge de bedste rødder til at avle frø på næste år, så forhåbentlig bliver der masser af gode frø til foreningens medlemmer i 2008.

Hjemmelavet karry?

Vi kommer næppe til at lave vores egen karry i år, men har i år dyrket to af de vigtigste ingridienser, nemlig chili og gurkemeje. Chili til at give noget smag og gurkemeje til at give den gule farve (og lidt smag). Lidt hvidløg kan vi også klare, for det indgår i en del karryopskrifter, men der mangler stadig mange ting. Så det bliver ikke i år.

Det var nu også mest for sjov, der skulle dyrkes gurkemeje i år. Det er ikke ligefrem oplagt i det danske klima, men det kan lade sig gøre i drivhus. Blot skal man forberede sig på, at udbyttet ikke bliver det helt store.

Læs eventuelt også:

Udvælg gulerødder
Gulerødder på Ærø
Oka
Gurkemeje
Gulerod Early Scarlet Horn

Udsigten ved Rubjerg Knude fyr
Udsigten ved Rubjerg Knude fyr.

Oka, Oxalis tuberosa
Oka, Oxalis tuberosa.

Early Scarlet Horn
Early Scarlet Horn.

Gurkemeje, Curcuma longa L
Gurkemeje, Curcuma longa L.

'
 

© Copyright 2006, Gourmethaven. Oprettet: 5. November 2006.

12 online
free counters