Havedage i Den Gamle By

Det blev en weekend med kulturhistoriske planter og haver i centrum.

I den gamle by var der havedage, hvor der var torvemarked med planter og forskelligt tilbehør til haven. Og der var rundvisninger de historiske haver og foredrag om gamle grønsager til stor fornøjelse for gourmetfar.

Jordbær i frk. Wahlstrøms have
Der plantes jordbær ud i frk. Wahlstrøms have.

Foreningen frøsamlerne havde også en stand på torvet. Lørdag var gourmetfar med på standen, og søndag var hele familien på tur i Den Gamle By.

Hvorfor er gamle planter interessante?

I almindelighed er det med bevaring af gamle ting forholdsvis enkelt. Det er noget med at finde de gamle ting, og opbevare dem på en måde, så de ikke bliver ødelagt af fugt, skadedyr eller andet. Særligt skrøbelige ting skal måske konserveres, men som regel kan tingene gemmes væk i årevis, uden at de ændres væsentligt. Der er nemlig tale om døde ting.

Anderledes forholder det sig med planter, hvad enten man taler om nytteplanter eller prydplanter. Planter kan ikke bare lægges på magasin i nogle år, for så at tage dem frem og se på dem. Hvis de skal bevares, er det nødvendigt at dyrke dem. Der skal tages stiklinger, høstes frø, sås og lignende igen og igen. Det er arbejde hele tiden, for planter er levende.

Mange ser kynisk på spørgsmålet om bevaring af planter. Hvorfor skal vi dog blive ved med at dyrke en eller anden gammel kornsort, når der er kommet nye, der giver større udbytte, hvad skal vi med gamle gulerodssorter, når der er kommet moderne F:1 hybrider, der er meget mere ensartede og bedre egnet til maskinel høst, og hvorfor skal vi bevare de gamle æblesorter, når der er kommet nye, der bedre kan holde til pakning og transport.... Fortsæt selv...

Vi skal bevare de gamle planter, fordi de er en del af vores historie. En plante er i lige så høj grad som et stykke værktøj, et møbel eller en modehat fra 1920, en vigtig del af vores kulturhistorie. Brugen af planter har været og er stadig lige så vigtigt som alt andet, vi omgiver os med. Derfor skal planterne selvfølgelig også bevares for at dokumentere den historie, som vores samfund idag bygger på.

Den gamle by gør et stort stykke arbejde for at bevare vores historie. Både i form af bygninger, inventar, værktøj og beklædning, men også i form af haveanlæg og planter. I Den Gamle By´s historiske haver får man formidlet på fin måde, hvordan haver og planter var en del af hverdagen før i tiden.

Det passer fint sammen med frøsamlernes arbejde. Faktisk har nogle af frøsamlernes medlemmer med fornøjelse leveret frø til de historiske haver i Den Gamle By og andre museumshaver forskellige steder i landet.

Som nævnt var havde vi børnene med i Den Gamle By om søndagen. De tænker selvfølgelig ikke på vigtigheden af at bevare vores havekulturelle arv eller historien iøvrigt, men de synes, at Den Gamle By er et smaddersjovt sted at være. Vi havde en hyggelig dag, og vi kan glæde os over, at ungerne begynder at have spirende interesse for at vide lidt om, hvordan det var "i gamle dage".

Overfrankering?

Fornyligt bestilte jeg en bog fra England. Ja-ja, det var en havebog. Den kom den anden dag. Det var en ret stor bog - nærmest som en telefonbog. Den var pakket i en foret A4 kuvert. Jeg skal da lige love for, at der var frimærker på kuverten. Store farvestrålende frimærker - ikke mindre end 20 stk. af slagsen. Flot - ikke? Der er ganske vist ikke tale om overfrankering, men med så mange frimærker kunne stemplingen ikke ske maskinelt. Hr. Stempelkvist har været igang!

Læs eventuelt også:

Hvorfor avle frø selv?
Frøhjørnet
Litteraturliste

Frøsamlernes stand i Den Gamle By
Frøsamlernes stand.

Gæssene på græs i Den Gamle By
Gæssene på græs i Den Gamle By.

Rundvisning i haverne i den gamle by
Rundvisning i de historiske haver.

Ungerne på færgetur i Den Gamle By.
Ungerne på færgetur.

Velfrankeret bogpakke fra England
Udsnit af velfrankeret bogpakke fra England.

'
 

© Copyright 2006, Gourmethaven. Oprettet: 28. August 2006.

3 online
free counters