Snevejr i juni

Det sner en del i haven for tiden. Det er ellers ikke så almindeligt i starten af juni, men her i haven sner det altså. Det siger Toke, Freja og Aske nemlig. Og så er det rigtigt nok.

De laver forresten selv snevejret. Spireahækken er i blomst, og står utrolig smukt lige nu. Og når man maser sig ind i hækken og ryster med grenene, så sner det. Det er sjovt.

Når hækken snart er afblomstret, så skal den klippes. For det er ikke til at gå i gangen mere. Men det må vente lidt endnu. Ellers bliver der ballade.

Spireahæk
Børnene laver kunstigt snevejr

Havevanding

Jeg var ikke meget for det, men nu var det ingen vej udenom. I den sidste måneds tid er der kun kommet et par milimeter regn her i haven. Somme tide kunne vi se, at det regnede i nærheden, men her kom der ikke ret meget.

Den store vandbeholder er næsten tom nu. Der er kun omkring 150 liter tilbage nu, og det rækker kun til et par dage i drivhusene.

Havevanding

Mange forskellige småspirer har for længe lidt under det tørre vejr. Det går simpelt hen ikke længere. En kande vand i ny og næ er ikke nok mere.

Så slangen blev rullet ud, havevanderen blev fundet frem i garagen. Imponerende apparat, forresten. Den er fuld af knapper, så det kan indstilles, hvor langt og hvor bredt, der skal vendes. Og minsanten om det ikke også kan indstilles, hvor længe, der skal vandes.

Nu har det meste af køkkenhaven fået en ordentlig grundig vanding, så jorden er våd et godt stykke ned.

Der er ikke meget udsigt til det, når man ser udsigten hos DMI, men efterhånden kunne det være rart med 20-30 mm stille silende dagsregn .... om natten forstås.

Da drengene var på koloni fornyligt, lærte de at danse regndans og soldans. De har danset begge dele, men det ser ud til, at det kun er soldansen, der virker.

Hvem siger forresten, at godt vejr altid er solskin og tørvejr? Det kommer vel an på, om man er strandløve eller gulerod.

Gang i drivhusene

Der begynder virkelig at ske noget i drivhusene nu. Tomater, peber, chili og agurkeplanter vokser, så man næsten kan se det, hvis man kigger flere gange om dagen. Og planterne begynder at sætte frugter.

Nogen vil sikkert mene, at det var lidt tidligt med de første agurker, for de blev plantet ud sidst i maj. Men somme tider skal man tage en chance for at få tidlige agurker, og planterne trives godt trods den lidt for lave jordtemperatur.

Nu er det snart tid at plante resten af agurkeplanterne ud. De blev sået lidt senere, men er ved at have en rimelig størrelse til udplantning nu.

Det ene drivhus har fået en logerende. Børnene har døbt den Malthe. Det er en sød lille tudse, der skal få lov at vokse sig stor og tyk i drivhuset. Vi har indgået en kontrakt for et halvt år. Malthe får gratis kost og logi. Til gengæld skal den spise alle de insekter og snegle, den ser.

Vi har stadig en etværelses ledig til en anden ung enlig tudse, som ikke stiller for store krav til bolig. Freja mener, at Malthe er en dreng, og vil gerne finde en pigetudse til det andet drivhus. Den skal hedde Line, og så kan hun blive kæreste med Malthe. Sådan en lille Kirsten Giftekniv....

Lad planterne leve (hele) livet

Det er egentlig synd at spise alle grønsagerne, når det er klar til høst. For planterne er først nået halvt gennem livet, når de bliver spist. Og så bliver de snydt for det kapitel af livet, der handler om reprodkution.

Så nogle planter får lov at leve længere. Det er flot, når de forskellige planter går i stok, og danner blomster og senere frø.

Det gælder de hvide gulerødder, der blev plantet i maj, og som nu begynder at danne top igen. Og det gælder de mere hårdføre planter som f.eks. pastinak, skorzonerrod, persillerod og porre, der fik lov til at blive stående i jorden vinteren over, og som allerede nu er ved at danne blomster.

Mange af blomsterne er utroligt smukke. Senere på året bliver afblomstrer de og danner frø. Og så er der gratis frø til næste år. Læs mere om frøavl i frøhjørnet.

Det går fint med de jordnøddeplanter, der blev plantet ud i drivhus, men det par stykker, der blev plantet ud på friland, kunne ikke klare de kolde nætter. Lufttemperaturen var nede på et par grader, og jordtemperaturen omkring 8-10 grader. Måske ville det have gået, hvis planterne var blevet dækket til om natten, men det er ikke altid let at nå det hele.

En intens duft
Peberrod er en plante, der normalt formeres vegetativt ved at tage et stykke rod fra en eksisterende plante og grave den ned.

Men peberrod har faktisk smukke hvide blomster. Når man kommer lidt nærmere er udseendet dog ikke det mest bemærkelsesværdige. Blomsterne udsender en stærk krydret, dejlig duft af peberrod, som er kombineret med lidt sødme. Man mærker duften allerede flere meter fra planterne. Af en eller anden grund faldt tankerne på rugbrød med oksebryst, da porre-gulerods bedet ved siden af blev luget.

Læs eventuelt også:

Hvorfor avle frø selv?
Babington porreløg
Frøavl af pastinak
Frøavl af skorzonerrod
Chilipeber Ají Blanco Cristal

Pæon
Pæonerne pynter godt i haven.

Purløg i blomst.
Purløg i blomst.

Bi i purløg
Bierne vimser flittigt rundt fra blomst til blomst.

Pastinak og Skorzonerrod i blomst.
Pastinak (tv) og Skorzonerrod i blomst.

Babington porreløg og etageløg
Babington porreløg og toppen af et etageløg.

Chili og agurk
Chili Aji Bianco Cristal og agurk godt på vej i drivhuset.

Agurk
Agurkeplanterne sender fangarme ud, så det bliver nemmere med opbinding.

Skrubtudse, Bufo bufo
Her er Malthe.

'
 

© Copyright 2004, Gourmethaven. Oprettet: 7. Juni 2004.

2 online
free counters