Radar i gourmethaven

Vi har fået radar i gourmethaven. Jamen det er altså rigtigt!

Prøv engang at gå i havecentret og spørg efter efterårsløg. Altså ikke blomsterløg, men spiseløg, der lægges om efteråret. De fleste ser undrende ud og tænker tydeligvis noget for sig selv, men siger høfligt, at det har de desværre ikke. Og temmelig mange er den næsten hovne besked, at den slags slet ikke findes. Det er egentlig en sjov attitude. Bare fordi de ikke har det, og ikke gider undersøge sagen, så påstår de, at det ikke findes. Sikke en måde at drive forretning på. Men det findes skam.

Enkelte steder kan man få stikløg af en sort af kepaløg, som hedder Radar, f.eks. hos Jyllands Frøhandel. Løgene kan tåle at blive sat i efteråret, og kan overvintre, hvis ellers ikke vinteren bliver rekordkold. Her i gourmethaven har vi dyrket dem i omkring 5-6 år med held. Der findes sikkert andre sorter, som kan tåle den behandling, men jeg har aldrig set andre herhjemme.

Et godt tidspunkt at lægge løgene på er sidst i september eller først i oktober. Så kan løgene nå at udvikle rødder, inden frosten for alvor sætter ind. Den lille fidus betyder, at løgene har et forspring, når det bliver forår, og på den måde kan man have friskhøstede løg en måneds tid tidligere end ellers.

Det er udmærkede spiseløg, som lidt ligner Braunschweig eller Zittauerløg. Forskellen er blot, at de tåler at stå i jorden om vinteren.

Når nu man er igang med at forberede nåste års løghøst, så kan man også lige huske at sætte hvidløg, etageløg, Babbington Leek og den slags.

Jordkule til kartofler og rødder

De første nætter med let frost i knæhøjde har allerede været her, og det er tid at sikre nogle af de mere sarte rodfrugter for vinteren. Der er mange forskellige måder at opbevare gulerødder, rødbeder, kartofler osv. på, men uanset hvordan man gør, skal det være mørkt, køligt, og sådan at rodfrugterne ikke tørrer ud.

Selvom en "rigtig" jordkælder står på ønskelisten (eller måske nærmere drømmelisten), så hører en jordkule til en af de allerbedste opbevaringsformer. Rødderne opbevares på den måde ved den bedste temperatur og fugtighed. Den eneste ulempe ved kulen er, at det er lidt besværligt at komme i den, når vejret er dårligt, og hvis der kommer en længere periode med frost, så kan man slet ikke komme til lageret af de gode sager.

Men når man ikke er 100% selvforsynende, er det ikke en katastrofe, hvis man ikke kan komme i kulen en uges tid eller to, bare ærgerligt. Og ser vi tilbage på de sidste mange vintre, så har det aldrig været et reelt problem. Hvis der er udsigt til længere tids hård frost, så kan man bare tage lidt ind i en spand i en frostfri garage eller lignende.

Så ligesom de sidste mange år skal der være en jordkule i gourmethaven i år. Det er egentlig ikke særlig svært at lave en kule. Basalt set er det bare et spørgsmål om at grave et hul i jorden, fylde grønsagerne i hullet, putte lidt isolering og noget vandtæt over, for så til sidst at dække med jord. Så er kulen færdig. Se evt. mere om at at lave en jordkule her..

Ingen jordnødder i år

Det var en skuffelse med de jordnødder. De groede ellers flot og hurtigt, og de blomstrede så fint. Men da de blev gravet op her i efteråret, var der ingen jordnødder. Ikke en eneste. Der var masser af rødder, men ikke noget, der bare lignede tilløb til en bælg med jordnødder.

Gad vide, hvad der gik galt? Jordnødder siges at være meget følsomme overfor lave temperaturer og tørke. Måske var jeg ikke helt flittig nok med vandkanden? Eller måske var den danske sommer lidt for dansk? Aner det ikke, men jeg vil gruple over det hele vinteren, og måske vender jeg tilbage med en plan til foråret.

Guldborg

En dejlig aktivitet her i efteråret var, da vi var til æbledag på Gl. Estrup, som huser Dansk Landbrugsmuseum, Landbrugsbotanisk Have, Center for den levende Kulturarv og Jyllands Herregårdsmuseum.

Udover de faste indslag, som blandt andet omfatter herregården, en stor urtehave, æbleplantagen og en masse gamle landbrugsmaskiner, var der i dagens anledning en lang række boder, hvor man kunne smage, købe og lære at lave f.eks. friskpresset æblejuice, tørrede æbler, pandekager, syltetøj og æblekage.

Der var også smagsprøver af en lang række gamle danske æblesorter, som Pometet stillede op med, man kunne få en æblesnak eller to med Pometmesteren, som også kan hjælpe med at bestemme æblesorter, hvis man ikke lige ved, hvad det er for et træ, man har derhjemme.

Det var en spændende dag, hvor både vi voksne og børnene fik en masse indtryk og oplevelser med hjem.

Helt konkret fik vi også et æbletræ med hjem. Gl. Estrup sælger hvert år et mindre antal træer af gamle danske sorter. Vi købte et Guldborg træ.

Træet er nu plantet hjemme i haven. Ungerne hjalp villigt til med at grave hullet, jorden blev løsnet i omkring en halv meters dybde, og der blev blandet lidt velomsat kompost i jorden. Derefter blev træet plantet, og nu venter vi bare på, at det bliver næste år, så det kan komme igang med at gro.

Læs eventuelt også:

Lav en jordkule
Babington porreløg
Etageløg
Jordnød

Kule
Rodfrugterne skal i kule.

Hul træstamme
Hul træstamme på Gl. Estrup.

Hul i jorden
Ungerne hjalp villigt med at lave hul til træet.

Guldborg æbletræ
Det nye Guldborg træ er plantet.

 

© Copyright 2004, Gourmethaven. Oprettet: 14. Oktober 2004.

7 online
free counters