Gang i drivhusene

Nu er der lige pludselig gang i det hele. Det er en sand eksplosion. Man kan næsten se planterne gro. I drivhusene skyder tomat, peber og agurkeplanter i vejret med utrolig fart. Selvom det er koldt om natten for tiden, så holder jordtemperaturen i drivhusene sig lige netop høj nok til at væksten ikke stopper. Det er til stadighed nødvendigt at binde agurkerne op og nippe sideskud af tomaterne.

Den første tomat i drivhus er moden nu. Det er en lille tomat af sorten Texas Wild - en lille tomat, der har en størrelse et sted mellem et meget lille kirsebær og et stort solbær.

Den første agurk er klar til at spise nu. Det er en skoleagurk af sorten Zeina - en af de få F:1 hybrider, der har sneget sig ind i gourmethaven. Der er også ved at komme godt gang i et par mere usædvanlige medlemmer af agurkefamilien. Herom mere senere på året.

Diverse capsicum
Gourmet, Jalapeño, Aji Blanco Cristal, Hungarian Hot Wax, Purira og Czechoslovakian Black

Også chili'er og peberfrugter gror godt. Man kunne sådan set godt plukke et par stykker hist og her, men det er synd - de skal have lov at blive lidt større og modne lidt mere først.

Udenfor er der også ved at komme gang i sagerne. Selvom det er koldt, begynder grønsagerne at få størrelse. Og ukrudtet vokser lystigt på enhver bar plet. Forrige weekend var vi til rund fødselsdag og på familiebesøg, så haven blev ikke lige luget, da det var tid. Prisen for det betales så nu med et noget mere vanskeligt lugearbejde.

For et par uger siden lød klagesangen, at det regnede for lidt. Nu regner det for meget. Regnvandsbeholderen er fyldt til randen, og det er irriterende, at hækken altid er våd, så det ikke er til at komme til at klippe den. Nogle dage er det endda for vådt til at luge her i den fede lerjord, og bruge hakkejern kan man slet ikke. Måske man skulle blive landmand......

Frøavl i gourmethaven

Noget, man altid skal tænke på, er næste år. Hvad skal der dyrkes næste år? Men kan man ikke bare købe de frø, der skal sås næste år? Hvorfor tænke på det i år?

Det udbud af frø, der er hos de danske frøfirmaer (eller måske skulle man sige hos de frøfirmaer, der er repræsenteret i Danmark), er ret smalt. Der er meget større udbud end for 10-20 år siden, men det er stadig et et smalt udbud, og mange gamle sorter, som erfaring har vist klarer sig godt i Danmark, kan man ikke længere købe. Så derfor må man tænke på at avle sine egne frø.

I gourmethaven avles der i år frø af blandt andet: ært: American Wonder, porre: Musselburgh, tomat: Mirabell og gulerod: Belgisk Hvid. Gennem foreningen frøsamlerne er det muligt at udveksle frø med andre, som avler frø af mange forskellige slags grønsager. På den måde bidrager foreningens medlemmer til at bevare sorter, der ellers er i fare for at gå tabt for eftertiden.

Læs eventuelt også:

American Wonder
Porre
Tomat Mirabell
Gulerod Belgisk Vit

Tomat Texas Wild
Tomat Texas Wild.

Lollo Rosso
Lollo Rosso.

Morfars vandpost
På besøg hos morfar. Freja fortæller en historie til Aske og Toke.

 

© Copyright 2004, Gourmethaven. Oprettet: 21. Juni 2004.

4 online
free counters