Våd sommer

Mens vi har fornøjet os under varmere himmelstrøg har haven i det store og hele måttet klare sig selv. I starten af ferien hørte vi om solskin og 30 °C herhjemme, og begyndte så småt at tænke på, om det nu også var turen til Frankrig værd, når nu vejret var lige så godt derhjemme, og bekymringen om de små nysåede salatplanter, ræddiker, kål, bladbeder og så videre meldte sig. Vi havde nemlig kun aftalt med naboen, at han skulle vande i drivhuset. Vi havde givet køkkenhaven en ordentlig grundvanding, inden vi tog afsted, og regnede med, at det ville gå alligevel. Men 10 dage med tørt varmt vejr - den ville nok ikke gå.

Men efterhånden indløb meldinger fra Danmark om regn i spandevis og lavere temperaturer, så vi skød de dårlige tanker om godt vejr fra os, og koncentrerede os om at nyde det gode vejr ved floden Moselle's bredder. Vi var på AIT Rally i Pont-à-Mousson i det nordøstlige Frankrig, hvor vi sammen med 1000 cyklister fra hele Europa.

Vi havde ikke haft grund til at være bekymrede. I de varme dage havde naboen opdaget, at dér var der et bed med spæde planter, og dér var der et, hvor det så ud til, at der var sået noget for nyligt, så han havde da bare vandet, hvor der var brug for det. Det er godt at have gode naboer.

Resten af ferien havde vi tilrettelagt sådan, at vi var hjemme et par dage af og til mellem besøg hos venner og familie forskellige steder i landet. På den måde kunne der blive luget lidt hist og her de bare pletter kunne blive sået til med forskellige slags bladgrønt, radiser og ræddiker, og vi kunne få vasket tøj.

Vand er der kommet rigeligt af. Det har ikke været nødvendigt at vande de sidste par uger. Tværtimod næsten, for der er kommet nogle skyller, der næsten har spulet de mindste af de nyspirede planter væk.

Vi må håbe på knap så meget regn (og hagl) i sensommeren, så vi kan få noget ud af resten af havesæsonen også.

Drivhusplanterne fryser

I drivhusene er der lige koldt nok til især agurkerne for tiden. Alting derude gror meget langsomt, men vi kan da smuppe en ikke imponerende stor agurk hver anden dag.

Også tomaterne begynder at give noget nu i det små, selvom der ikke er så vældig mange modne frugter endnu. Også i år var det ribstomaten Texas Wild, der vandt kapløbet og blev den første med modne frugter.

Chili og peberfrugter kommer til at give godt i år, og de tidligste sorter er ved at modne nu.

Høstklare løg

Nu er det tyd at få samlet løgene ind. De fleste af løgtoppene på såvel kepaløg som skalotteløg er faldet, så de gror ikke mere nu.

Også de almindelige hårdnakkede hvidløg er holdt op med at gro, så ved næst givne lejlighed fåe de alle et løft med greben.

Babbington's Leek, der ikke er så kendt i Danmark, at den har fået lov at få et dansk navn, står utroligt flot med sine topløg i toppen af de mandshøje stilke. Babbington's Leek ligner lidt skovløg, men er meget større, og topløgene er ikke røde som hos skovløg.

Også hvidløgene af sorten Oregon Blue får topløg. De vokser ikke så meget i højden, for stilken bukker om. Oregon blue er først lige ved at modne topløgene nu, og de gror stadig fint.

Frøavl

I Havens frøhjørne er der gang i flere ting i år. Frøstandene af bladbeder og spinat skal snart hænges til tørre, for i det her vejr vil de ikke tørre ordentligt i haven.

Det er forresten imponerende så mange frø, der kan komme på bare en enkelt bladbede, og da man skal have en del planter for at få en god videreførelse af en sort, kan man få frø i spandevis, hvis ellers man gider og har plads til at tørre dem.

Også gulerodsfrø kommer der i år til overflod. Atter i år er det hvide gulerødder, der dyrkes til frø. Denne gang af sorten Dagestan vit.

I kulen lå der ellers en portion Dragon Purple violette gulerødder i vinters. Det var egentlig meningen, at der skulle have været avlet frø på dem i år, men nu er den sort kommet i almindelig handel, så pladsen blev istedet brugt på at avle frø af en frøavler-vens gulerødder. Han havde nemlig flere sorter, end han kunne avle frø af på et år.

Nu sidder vi her, mens regnen høvler ned derude, og tænker tilbage på en dejlig sommerferie, hvor vi selv har været heldigere med vejret end haven. Næste gang, der bliver tørvejr, mens vi har fri og er hjemme, skal der luges igen, for de nysåede grønsager er ikke det eneste, der spirer derude.

Læs eventuelt også:

Babington porreløg
Hvidløg
Høst og opbevaring af frø

Yngleknopper i Babington porreløg
Babington porreløg.

Hvidløg Oregon Blue
Hvidløg Oregon Blue

Aske og Toke
Sjovt med sådan et par drenge. Så forskellige.

Aske og Toke
Og dog så ens.

'
 

© Copyright 2005, Gourmethaven. Oprettet: 4. August 2005.

8 online
free counters