Rundvisning i Den Økologiske Have

Nytårschili og Økologiens Venner

Tænk engang. På årets første dag kunne drivhuset stadig levere friske chili'er. Det har ganske vist været frost flere gange, og denne vinter er drivhuset hverken isoleret med bobleplast eller opvarmet, som vi ellers har gjort en del år. Alligevel er der på nogle af planterne stadig nogle chilier tilbage, som ikke er blevet ødelagt af frosten. Det har vi aldrig prøvet før.

Chili nytårsdag
Chilier høstet i uopvarmet drivhus nytårsdag 2012

Den Økologiske Have gik konkurs

Mens økologien på flere måder har haft medvind i de senere år, har det ikke været nemt for Den Økologiske Have i Odder, og i efteråret kom den triste meddelelse: Haven var begæret konkurs, der var ikke penge til at betale de ansattes lønninger. Alle var fyret, og aktiviteterne indstillet.

Siden Den Økologiske Have i 1991 blev etableret af Landsforeningen Praktisk Økologi, har haven gennemgået en rivende udvikling. Fra bar mark er den udviklet til at være Nordeeuropas største økologiske besøgshave.

I starten var haven en del af Landsforeningen Praktisk Økologi, til den i 1998 blev ændret til en selvejende institution, en såkaldt erhvervsdrivende fond. Havens eksistens har flere gange været i fare på grund af manglende financiering, men indtil konkursen er det hver gang lykkedes at finde midler til havens drift.

Den Økologiske Have har gennem 20 år tjent som inspiration til økologisk dyrkning og husdyrhold. Haven har deltaget i mange forskellige projekter, og der har været et væld af arrangementer i haven.

På det personlige plan har Den Økologiske Have primært tjent som udflugtsmål og inspirationskilde. Vi har ofte besøgt haven både uden særlig anledning og ved arrangementer som f.eks. det økologiske marked i sensommeren.

Der har også været en række andre begivenheder, som f.eks. når Den Økologiske Have har lagt lokaler til frøkursus i Foreningen Frøsamlerne, eller når jeg har givet rundvisning om chili eller frøsamling.

Hvor er det trist, hvis Nordeuropas største økologiske besøgshave skal gå til grunde.

Børnene leger i Den Økologiske Have
Børnene har fra de var helt små elsket at komme i Den Økologiske Have.

Økologiens Venner giver nyt håb for haven

Måske er der håb for at Den Økologiske Have kan fortsætte. Om det lykkes, og i givet fald hvordan og under hvilke betingelser må tiden vise, men på årets anden dag blev det offentliggjort, at den nystiftede forening Økologiens Venner har overtaget Den Økologiske Have. Foreningen har købt konkursboet.

Forhåbentlig lykkes det for Økologiens Venner at rejse penge nok til at haven kan fortsætte mange år endnu. Jeg tror, vi køber en folkeaktie, hvis det bliver muligt....

Eksterne links
Økologiens Have
Frøsamlerne

Frøkursus med frøsamlerne
Frøsamlerkursus i Den Økologiske Have.

Rundvisning i Den Økologiske Have
Rundvisning i Den Økologiske Have.

Vi har tilbragt mange gode stunder i Den Økologiske Have
Vi har tilbragt mange gode stunder i Den Økologiske Have.

'
 

© Copyright 2012, Gourmethaven. Oprettet: 2. Januar 2012.

3 online
free counters